Κατάπαυση πυρός στη Χομς

00:01 8/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ συνολικά 83 πολίτες απομακρύνθηκαν από την παλιά πόλη της Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

«Οι άνθρωποι που έφυγαν είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένα πρόσωπα», εξήγησε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ, προσθέτοντας πως η επιχείρηση των αμάχων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Οι άνθρωποι οι οποίοι απομακρύνθηκαν «μεταφέρθηκαν σε τοποθεσίες της επιλογής τους συνοδεία (στελεχών)

του ΟΗΕ και της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει με ακρίβεια πότε θα καταστεί δυνατό να εισέλθει και να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Χομς.

Οι πολίτες που απομακρύνθηκαν από την παλιά πόλη της Χομς είναι ανάμεσα στους κατά εκτιμήσεις 3.000 άμαχους που βρίσκονται αποκλεισμένοι εκεί από τον Ιούνιο του 2012. Οι συνοικίες της Χομς οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες πολιορκούνται έκτοτε από δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η συμφωνία βάσει της οποίας κατέστη δυνατή η απομάκρυνση των πολιτών συνήφθη ανάμεσα στο καθεστώς και την ένοπλη αντιπολίτευση, όχι από τον Οργανισμό. Αυτός παρείχε, μαζί με τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο, τη λογιστική υποστήριξη η οποία ήταν απαραίτητη για «τη αποχώρηση των πολιτών και την είσοδο τροφίμων και άλλων προμηθειών» στη Χομς. «Η συμφωνία συνήφθη ανάμεσα στα (αντιμαχόμενα) μέρη», επέμεινε.

Keywords
Τυχαία Θέματα