ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΙΕΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΓΑΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Ο GUARDIAN

Βασανιστήρια και ταπεινώσεις τύπου Άμπου Γκράιμπ στη Γενική  Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής καταγγέλλουν ότι υπέστησαν διαδηλωτές μέλη αντιρατσιστικής κίνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Οι διαδηλωτές είχαν προσαχθεί στη ΓΑΔΑ έπειτα από

συμπλοκές με μέλη της «Χρυσής Αυγής».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε μια ακόμη αντιρατσιστική ομάδα, όπου 25 μέλη της που εξέφρασαν με διαδηλώσεις την επομένη την αλληλεγγύη τους στους πρώτους συλληφθέντες, κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκαν και τους ανάγκασαν να γδυθούν και να σκύψουν μπροστά σε αξιωματούχους και άλλους κρατούμενους στο ίδιο αστυνομικό τμήμα.

Μεταξύ άλλων δήλωσαν στον Guardian ότι ένας αστυνομικός τους χαστούκισε και τους χτύπησε, ενώ άλλοι πέντε ή έξι κοιτούσαν και τους έφτυναν. Επίσης καταγγέλλουν διάφορες εξευτελιστικές αναφορές όπως στέρηση ύπνου,καψίματα στα χέρια τους με αναπτήρα.

Μάλιστα ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί τους βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τηλέφωνά τους και στη συνέχεια τους απειλούσαν ότι θα αναρτήσουν τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο ή ότι θα δώσουν τις διευθύνσεις των κατοικιών τους στη Χρυσή Αυγή.

Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονταν και δύο γυναίκες που δέχθηκαν για ώρες προσβολές με σεξουαλικά σχόλια ενώ όπως δήλωσαν οι αστυνομικοί τους αρνήθηκαν ακόμη και το νερό καθώς και την πρόσβαση σε δικηγόρο για τουλάχιστον 19 ώρες.

«Διψούσαμε τόσο που αναγκαστήκαμε να πιούμε νερό από τους τουαλέτες» δήλωσε μια εξ αυτών.

«Όλοι έπρεπε να περάσουμε από έναν αστυνομικό που μας έβαζε να γδυθούμε στο διάδρομο, να σκύψουμε με την πλάτη μπροστά σε όλους όσοι ήταν εκεί. Μας έκανε ό,τι ήθελε -μας χαστούκιζε, μας χτύπαγε, μας έλεγε να μην τον κοιτάμε, να μην καθόμαστε με σταυρωμένα πόδια…Κοιτούσαμε ο ένας στον άλλο με την άκρη του ματιού μας για να πάρουμε κουράγιο» αναφέρει ένας από τους διαδηλωτές ο οποίος όπως και οι υπόλοιποι αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους στη βρετανική εφημερίδα από το φόβο της Χρυσής  Αυγής.

«Δεν υπήρξε ουδεμία άσκηση βίας από την αστυνομία κατά οιουδήποτε στη ΓΑΔΑ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Μανούρας και πρόσθεσε:

«Η ελληνική αστυνομία εξετάζει και ερευνά εις βάθος κάθε καταγγελία για χρήση βίας εκ μέρους αστυνομικών. Εάν προκύψουν οι όποιες ευθύνες, η αστυνομία λαμβάνει τα απαιτούμενα πειθαρχικά μέτρα κατά των υπαίτιων αστυνομικών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Αστυνομία σέβεται πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν ασκεί βία».

«Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της αστυνομίας, με τη συνεργασία του δικαστικού συστήματος» δήλωσε ένας εκ των δικηγόρων των προσαχθέντων διαδηλωτών, ο  Δημήτρης Κατσαρής.

«Οι δημοσιογράφοι εδώ δεν μεταδίδουν τέτοια πράγματα. Πρέπει να τους πείτε τι συμβαίνει εδώ, σε μία χώρα που έχει υποφέρει τόσα πολλά από το ναζισμό. Κανείς δεν θα δώσει σημασία εάν δεν μεταδώσετε αυτά τα πράγματα στο εξωτερικό» δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών.

Διαβάστε  το άρθρο της εφημερίδας The Guardian 

Keywords
Τυχαία Θέματα