Κατακραυγή και τριβές για το νέο 5ευρω χαράτσι

09:23 3/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Εισιτήριο πέντε ευρώ θα καταβάλλουν όλοι όσοι προσέρχονται για επίσκεψη στα πολυιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) τα οποία αντικαθιστούν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Αυτή η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, πυροδότησε το πολιτικό κλίμα και προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σε εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και συνολικά τα λαϊκά στρώματα.

Σύμφωνα με τον κ.

Γεωργιάδη από τη στιγμή που τα πολυιατρεία εντάσσονται στο ΕΣΥ, θα ισχύσει και σε αυτά ό,τι ισχύει ήδη στο ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, χαρακτήρισε ευτελές το πόσο των πέντε ευρώ, ενώ ισχυρίστηκε ότι το εισητήριο θα αποτελέσει οικονομικό πόρο για την εξέταση των ανασφάλιστων.

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ο κ. Γεωργιάδης υπερασπίστηκε με τηλεοπτικές εμφανίσεις του την πολιτική του υπουργείου Υγείας και εμφανίστηκε ανοιχτός σε διάλογο για το θέμα του εισιτηρίου των 5 ευρώ στο ΠΕΔΥ.

Για την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο Mega, ότι πράγματι το 5ευρω ισχύει στα κέντρα υγείας του ΕΣΥ και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και ψηφίστηκε το 2011.

«ΠΑΣΟΚ καταπράσινο μόνο του, σκέτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η σχετική απόφαση δεν ελήφθη ούτε επί Παπαδήμου ούτε επί Σαμαρά.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ισχυρίστηκε ότι στην πράξη στα νοσοκομεία σε ποσοστό 50% το εισιτήριο δεν καταβάλλεται -λόγω οικονομικής αδυναμίας- και πρόσθεσε πως «κάνουμε μία τόσο μεγάλη φασαρία για ένα μέτρο που καλά καλά δεν λειτουργεί (…) προτιμούμε στην Ελλάδα να γκρινιάζουμε παρά να συνεννοούμαστε».

Αντιδρούν οι γιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας καταγγέλλει το μέτρο και αναφέρει ότι «οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους χιλιάδες καθοριστικές διαγνωστικές εξετάσεις της καθημερινής ιατρικής πράξης που δεν αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ. Μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, χρόνιοι άρρωστοι, ασθενείς με σπάνια νοσήματα, ΑμεΑ γυρίζουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του βρετανικού μοντέλου του ‘60 με το gate keeping με τα φθηνότερα γενόσημα χωρίς τη δυνατότητα εξειδικευμένης παρακολούθησης κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Κόμματα

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αιφνιδιαστική και βεβιασμένη την εξαγγελία του υπουργού Υγείας και προανήγγειλε συνάντηση με τον υπουργό «προκειμένου να επαναξεταστεί» η συγκεκριμένη απόφαση.

Επίθεση κατά του υπουργού Υγείας εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επιβολή του εισιτηρίου που θα πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς, είναι το νέο φρικιαστικό επεισόδιο στο έργο διάλυσης της δημόσιας υγείας επί ημερών Γεωργιάδη και κυβέρνησης Σαμαρά, τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το νέο επεισόδιο στο σίριαλ των επιβαρύνσεων και των αιφνιδιασμών στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υπογραμμίζει την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχει περιέλθει η δημόσια υγεία.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι τα πέντε ευρώ θα καλύπτουν την εξέταση των ανασφάλιστων, επιβεβαιώνουν κυνικά ότι στην υγεία, όπως και σε άλλους τομείς, θα χαρατσώνονται οι φτωχοί στο όνομα του να ανακουφισθούν τάχα οι πάμφτωχοι, ανέφερε το ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα