Ουκρανία: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, G7 απειλούν-Επιμένει η Ρωσία

08:00 3/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Ύστερα από μια κατεπείγουσα σύνοδο των πρεσβευτών των κρατών μελών του NATO στην έδρα του οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες, η συμμαχία κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, να τα επαναφέρει στις βάσεις τους και να απόσχει από κάθε επέμβαση στην Ουκρανία.

«Καλούμε

αμφότερες τις πλευρές να επιδιώξουν αμέσως μια ειρηνική λύση μέσω διμερούς διαλόγου, με διεθνή διαμεσολάβηση. . . και διαμέσου της αποστολής διεθνών παρατηρητών υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», ανέφερε το NATO σε ανακοίνωσή του.

Η κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικές δυνάμεις αποτελεί μια απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη και η κατάσταση πρέπει να «αποκλιμακωθεί», ανέφερε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του NATO, αν και διπλωμάτες επισήμαναν πως δεν θεωρούν πως υπάρχει η πιθανότητα να συμφωνηθεί η ανάληψη πρωτοβουλιών αποτροπής της Ρωσίας.

Ο Άντερς Φο Ράσμουσεν, ο οποίος προήδρευσε στην έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών των 28 κρατών-μελών της στρατιωτικής συμμαχίας, του λεγόμενου Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, έκρινε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι απαράδεκτες και μπορεί να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της ηπείρου.

«Αυτό το οποίο πράττει η Ρωσία αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», έκρινε ο Ράσμουσεν κατά τις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. «Απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές της ενέργειες και τις απειλές της».

Ωστόσο, παρά τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν, διπλωμάτες τόνιζαν πως δεν ανέμεναν το NATO να λάβει σημαντικές αποφάσεις για μέτρα πίεσης προς το Ρωσία — καθώς η Δύση πασχίζει να διαμορφώσει μια αντίδραση η οποία δεν θα ρισκάρει να ωθήσει την περιοχή σε μια ένοπλη σύρραξη.

Κριμαία

Στην Κριμαία τα ρωσικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει τουλάχιστον δύο βάσεις στην περιοχή, ενώ έχουν προσεγγίσει κι άλλες με σκοπό να κατάσχουν τον οπλισμό τους.

Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στην Ουκρανία υπάρχει γενική επιστράτευση και γίνονται οι απαραίτητες ετοιμασίες, για την περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία.

Οι Ρώσοι, πάντως, ελέγχουν τον εναέριο χώρο και το έδαφος, με χιλιάδες στρατιώτες στις μεγάλες πόλεις, ενώ έχουν και τον πλήρη έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής τόσο εξαιτίας της ισχυρής παρουσίας του ρωσικού στόλου στον ναύσταθμο, αλλά και της αυτομόλησης του αρχηγού του Ουκρανικού Ναυτικού.

Μήνυμα ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας και Πολωνίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και της Πολωνίας, Μπράνισλαβ Κομορόφσκι εξέφρασαν την Κυριακή τη «σοβαρή ανησυχία» τους για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία χαρακτηρίζουν παραβίαση του διεθνούς δικαίου που αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι ηγέτες τόνισαν ότι ο διάλογος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, με διεθνή διευκόλυνση ανάλογα με την περίπτωση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι πρόκειται να ταξιδέψει στο Κίεβο της Ουκρανίας την Τρίτη για να εκφράσει έμπρακτα την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της χώρας του στις νέες αρχές της χώρας μετά την αναίμακτη κατάληψη από ρωσικές δυνάμεις της περιοχής της Κριμαίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, ανακοίνωσε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε την Κυριακή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα καταβάλει σημαντικό κόστος, για την πολιτική της στην Ουκρανία, εκτός εάν το Κρεμλίνο αλλάξει πορεία στα σχέδια του για τη γειτονική χώρα.

Η Ιαπωνία εξέφρασε τη Δευτέρα τη βαθιά της ανησυχία για την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να εγκρίνει τη στρατιωτική δράση στο έδαφος της Ουκρανίας, μετά από το αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

Μεντβέντεφ: Η νέα διακυβέρνηση θα τερματιστεί

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκρινε σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας κατέλαβαν την εξουσία παρανόμως και προέβλεψε ότι η διακυβέρνησή τους θα τερματιστεί με «μια νέα επανάσταση» και με νέα αιματοχυσία.

Ο Μεντβέντεφ επισήμανε πως παρότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς πλέον δεν διαθέτει πρακτικά καμιά εξουσία, παραμένει ο νόμιμος αρχηγός του κράτους βάσει του Συντάγματος της Ουκρανίας και πρόσθεσε: «εάν είναι ένοχος ενώπιον της Ουκρανίας — αρχίστε μια διαδικασία παραπομπής του σε δίκη. . . και δικάστε τον».

«Ο,τιδήποτε άλλο είναι ανομία. Η κατάληψη της εξουσίας», συνέχισε ο Μεντβέντεφ στο κείμενο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook. «Και αυτό σημαίνει ότι μια τέτοια τάξη θα είναι εξαιρετικά ασταθής. Θα τερματιστεί με μια νέα επανάσταση. Με νέο αίμα».

Μέτρα από τη G7

Η ομάδα των G-7, των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου, καταδίκασε την Κυριακή την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και ακύρωσε επί του παρόντος τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8, όπου μετέχει και η Ρωσία ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η συγκεκριμένη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G-7 ανακοίνωσαν, επίσης, ότι είναι διατεθειμένοι να παράσχουν «ισχυρή οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία» και ότι η στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι κρίσιμη για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση.

Αβραμόπουλος: Διακυβεύεται η παγκόσμια σταθερότητα

«Δε διακυβεύεται μόνο η ειρηνική διευθέτηση μιας περιφερειακής κρίσης, αλλά η παγκόσμια σταθερότητα» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του στη Βοστόνη.

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες, πρέπει να κυριαρχήσει η διπλωματία και να βρεθεί πολιτική λύση. Δεν διακυβεύεται μόνο η ειρηνική διευθέτηση μιας περιφερειακής κρίσης, αλλά επίσης η παγκόσμια σταθερότητα» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «μπροστά μας έχουμε δυο εχθρούς: τον εθνικιστικό εξτρεμισμό και την αυταρχικότητα. Ο εξτρεμισμός σαν πολιτική πρακτική θυμίζει τις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας και η αυταρχικότητα ως συμπεριφορά και μεθοδολογία υπονομεύει ό,τι έχει κατακτήσει ο πολιτισμένος κόσμος στη μεταπολεμική περίοδο. Αυτή η περίοδος απέδειξε ότι οι σχέσεις μας, ανάμεσα στον Δυτικό κόσμο και τη Ρωσία δεν ήταν ένα παιχνίδι με καθολική επικράτηση της μιας μόνο μεριάς. Αντίθετα, βρέθηκε ένας τρόπος που έφερε την επιθυμητή σταθερότητα, συνάμα υπήρξε κοινή μετωπική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα