ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

Το Παρίσι καταδίκασε την καταστροφή, το περασμένο Σάββατο, μέρους της μεσαιωνικής αγοράς του Χαλεπιού, ενώ η Unesco προειδοποίησε ότι η Συρία οφείλει να προστατεύσει τα μνημεία.

«Η Γαλλία εκφράζει την έντονη καταδίκη της μετά την καταστροφή από πυρκαγιά που προκλήθηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς της μεσαιωνικής αγοράς του Χαλεπιού. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει την εντατικοποίηση της βίας στη Συρία και δείχνει ότι το καθεστώς δεν σταματά μπροστά σε τίποτε την τυφλή

καταστολή του», δήλωσε ο Φιλίπ Λαλιό, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα δήλωσε ότι, αφού η Συρία έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, οφείλει να προστατεύει την πολιτιστική της κληρονομιά από τις συνέπειες του πολέμου.

Το Σάββατο στο Χαλέπι καταστράφηκε ένα μέρος της ιστορικής αγοράς από πυρκαγιά που ξέσπασε όταν οι σύροι εξεγερμένοι προσπάθησαν να εισβάλλουν σε αυτή, ενώ ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών και του τακτικού στρατού. Πέντε από τις περίπου είκοσι αγορές που αποτελούν την μεγάλη ιστορική αγορά, όπως η αγορά των γυναικών και αυτή του χρυσού, καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα