Στη Βουλή με τροποποιήσεις το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

15:43 8/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο παριστάμενος υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, με την έναρξη της συνεδρίασης, ζήτησε να έχει εφαρμογή πρόνοια του άρθρου 90 του Κανονισμού της Βουλής με τρόπο ώστε η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου να γίνει την προσεχή Πέμπτη αντί για την προσεχή εβδομάδα.

Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ξεχωρίζει η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου ότι το κόμμα του θα ψηφίσει μεν το νομοσχέδιο αλλά δεν θα κυρώσει την πράξη νομοθετικού

περιεχομένου.

Ενδιαφέρουσα και η στάση της ΔΗΜΑΡ, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον βουλευτή Δημήτρη Αναγνωστάκη. Είπε ότι το νομοσχέδιο έχει θετικό πρόσημο αλλά η ψήφισή του δεν αίρει ούτε τις νομικές ούτε τις πρακτικές συνέπειες που δημιούργησε η θεσμική εκπτροπή. Είπε ακόμη ότι η ομαδική απόλυση δεν είναι νόμιμη και χαρακτήρισε ύποπτο τον τρόπο του κλεισίματος της ΕΡΤ που πρέπει να ερευνηθεί. Η φράση του ερμηνεύεται ως πρόκριμα για τη στάση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που όρισε εισηγητή στο νομοσχέδιο το Νίκο Βούτση κατήγγειλε ότι η ΕΡΤ τέθηκε σε αδυναμία την ώρα που αποφασιζόταν ο ψηφιακός χάρτης. Ο βουλευτής χαρακτήρισε πρωτοφανή τη ρήση Σαμαρά περί αριστερών διορισμών από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η Κυβέρνηση κλείνει τη νόμιμη συχνότητα και αφήνει να λειτουργούν οι παράνομες, ανέφερε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς και κατήγγειλε ότι όλα μεθοδεύτηκαν εις βάρος της πληροφόρησης του ελληνικού λαού.

«Εμείς αποκλεισμένοι ήμασταν και αποκλεισμένοι είμαστε. Γι΄ αυτό δηλώσαμε ότι δεν στενοχωριόμαστε για τους μεγαλοδημοσιογράφους», είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή. Εντούτοις το κόμμα του δεν θα ψηφίσει υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου γιατί αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θέλουν να εξυγιάνουν το δημόσιο τομέα, πρέπει πρώτα να καταργήσουν τους εαυτούς τους.

«Δεν ντρέπεστε να μιλάτε για εξορθολογισμό όταν το κτίριο της ΕΡΤ μόνο κάνει 180 εκατομμύρια ευρώ και εσείς το ξεκινάτε 5 εκατομμύρια ευρώ», είπε η Λιάνα Κανέλλη καταγγέλλοντας το μαύρο στην ΕΡΤ.

Εισηγητή όρισε η ΝΔ τον Κώστα Κουτσογιαννακόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε νομοτεχνικά αδύνατη την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς και προφανή την αναγκαιότητα όλων όσων ρυθμίζονται με το νομοσχέδιο.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα γίνει με την κανονική διαδικασία, ενώ ύστερα από ψηφοφορία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία να έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη και σε δεύτερη ανάγνωση. Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν και οι φορείς που θα κληθούν αύριο το πρωί να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.

Έτσι, αύριο στις 12 το μεσημέρι, θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι από ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου ΜΜΕ, ΠΟΘΑ καθώς και ο καθηγητής Νίκος Αλεβιζάτος που είναι ένας εκ των συντακτών του σχετικού νομοσχεδίου.

Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Δ Σταμάτης

Βελτιωτικές τροποποιήσεις κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ οι οποίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι:

-Τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Δημόσιο μεταβιβάζονται σε ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό λογαριασμό της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι «οι μεταβιβάσεις αυτές, καθώς και η τυχόν υπεραξία που προκύπτει, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά υπέρ οποιουδήποτε. Η απαλλαγή της υπεραξίας που τυχόν προκύπτει από τις μεταβιβάσεις αυτές παρέχεται με την προϋπόθεση εμφάνισής της σε λογαριασμό ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού, το οποίο σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής του φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφοιυ 3 του άρθρου 106 του νόμου 2338/1994».

Ακόμα προβλέπεται ότι, «το ιδρυτικό καταστατικό της ΝΕΡΙΤ εγκρίνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Επίσης, με άλλη ρύθμιση στο άρθρο 8, ορίζεται ότι «η συμμετοχή στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ είναι ασυμβίβαστη, λόγω αμετάκλητης καταδίκης για κακούργημα, όπως και για πλημμέλημα τελεσθέν κατά την άσκηση των καθηκόντων του». Η προηγούμενη διατύπωση έκανε λόγο για «βαριά παραβίαση των καθηκόντων του».

Αισιόδοξος ο Καψής ότι θα βρεθεί λύση

«Σήμερα θα υπάρξει μία νέα συνάντηση -ελπίζω- με την ΠΟΣΠΕΡΤ και τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων. Έχουν θέσει μία σειρά από ερωτήματα. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τελικές απαντήσεις, αν και τις έχουμε δώσει πάρα πολλές φορές», δήλωσε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντ. Καψής.

«Αισθάνομαι ότι έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε μέσα στο πλαίσιο του νόμου για να ικανοποιήσουμε κάποια αιτήματα που έχουν τεθεί και για να κάνουμε όσο λιγότερο επώδυνη τη μετάβαση αυτή, γιατί καταλαβαίνω ότι κάποιοι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και αυτό είναι πάντα δυσάρεστο» πρόσθεσε ο υφυπουργός μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η δημόσια τηλεόραση, κατά το μεταβατικό στάδιο, θα κάνει «μία εκπομπή ανάγκης, κατά κάποιο τρόπο» και έδειξε πως αυτή θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες.

Πάντως εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί απόψε με τους εργαζόμενους η χρυσή τομή, λέγοντας: «Θα υπάρξουν οι συγκεκριμένες προτάσεις απόψε. Θέλω να ευχηθώ -δεν θέλω να εκφράσω εκτίμηση- ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Αν δεν μπορέσουμε, τότε αναγκαστικά υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκπομπή σήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα