Καίγεται η Ρόδος – Φοβούνται για αναζωπύρωση στην Κρήτη

Στη Ρόδο επιχειρούν εξήντα πέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα και 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα μαζί τις επίγειες δυνάμεις ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο με 40 άτομα και 10 οχήματα μεταφέρονται στη Ρόδο από νωρίς το πρωί.

Με σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες, όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, δίνεται συντονισμένη μάχη, ώστε να «χτυπηθούν» γρήγορα τα μέτωπα της φωτιάς. Περιμετρικά

των χωριών στη Νότια Ρόδο έχουν ανοιχτεί ζώνες πυρασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από χθες το απόγευμα, που εκδηλώθηκε η φωτιά, έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

«Το μόνο ευχάριστο από την τραγωδία, που πλήττει τη Ρόδο, είναι ότι ο αέρας κόπασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να κινηθούν ευέλικτα για να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς» δηλώνει ο κ. Μαχαιρίδης.

Η φωτιά στην Κρήτη

Υπό έλεγχο τέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ύστερα από ολονύχτια μάχη, η μεγάλη φωτιά, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή μεταξύ των χωριών Αληθινής και Πόμπιας Μεσαράς και γρήγορα επεκτάθηκε σε περιφερειακούς οικισμούς.

Η πυρκαγιά απείλησε την Πόμπια, ενώ οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στους οικισμούς Πηγαϊδάκια και Αντισκάρι απειλώντας και σπίτια. Από τη φωτιά προκλήθηκαν ανυπολόγιστες ζημιές σε θερμοκήπια και άλλες αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, το μέγεθος των οποίων δεν έχει μέχρι στιγμής αποτιμηθεί.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς πήραν μέρος τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα, 22 οχήματα με 55 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με 28 άτομα, έξι υδροφόρες των ΟΤΑ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών, που τελικά κατόρθωσαν να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο παρά τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το ενδεχόμενο πιθανής αναζωπύρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα