Και ξαφνικά… βαρυχειμωνιά στο Χρηματιστήριο

Βύθιση που προσεγγίζει το 10% πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών το τελευταίο δεκαήμερο διαγράφοντας το εκρηκτικό ξεκίνημα που πραγματοποιήθηκε στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.

Δυο είναι οι βασικές αιτίες της ανατροπής της θετικής εικόνας του ΧΑ. Η πρώτη είναι η αναζωπύρωση της ανησυχίας για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας σε συνδυασμό με τους φόβους για πολιτικό ατύχημα. Η τρόικα δεν έχει επιστρέψει ακόμα και υπάρχουν

δεκάδες εκκρεμότητες σε πολλά μέτωπα κάτι που δεν δημιουργεί αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Πρόσθετη ανησυχία δημιουργεί το γεγονός ότι αν απαιτηθούν νέα μέτρα τότε αυτά μπορεί να μην περάσουν από την Βουλή κάτι που μπορεί να οδηγούσε σε ανατροπή της κυβέρνησης. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ορατός είναι ο κίνδυνος η χώρα να εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που θα οδηγήσει σε ανατροπή των μεταρρυθμίσεων και νέα σοβαρή κρίση αβεβαιότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τον ενθουσιασμό των ξένων για τις προοπτικές και τις δυνατότητες της Ελλάδας, που εκδηλώθηκε στο τέλος του 2013, η σχετική αισιοδοξία έχει κοπάσει. Ακόμα χειρότερο σε μια περίοδο που στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας πραγματοποείται πάρτι με τα επιτόκια σε Ισπανία, Πορτογαλία να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών η Ελλάδα όχι μόνο δεν ακολουθεί αλλά τα spread’s των ομολόγων έχουν επιστρέψει σε ανοδική πορεία αντανακλώντας την ανησυχία για την πορεία της χώρας.

Η δεύτερη αιτία, που έδωσε το …τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική αγορά την προηγούμενη Παρασκευή ήταν η κρίση που απειλεί τις αναδυόμενες αγορές και η οποία οδήγησε την Παρασκευή σε ξεπούλημα στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Με την Αργεντινή να βρίσκεται σε περιδίνηση αλλά και την γειτονική μας Τουρκία να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις υπάρχει έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της κρίσης στα χρηματιστήρια τα οποία βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Την περασμένη Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 1.183,99 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 3,21% ενώ ο δείκτης των εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 390,08 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 3,4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα