Και νέος έλεγχος στο ΤΤ από την Τράπεζα της Ελλάδος

Νέο έλεγχο διενεργούν οι εκλεκτές της Τράπεζας της Ελλάδος σε όλες τις επιχειρηματικές χορηγήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προκειμένου να εντοπιστούν όλα τα προβλήματα. Τα αποτελέσματα του νέου ελέγχου θα παραδοθούν σε περίπου 10 ημέρες.

Έχουν προηγηθεί δύο έλεγχοι από την ΤτΕ το 2009

και το 2012 όπου είχαν διαπιστωθεί σοβαρές παρατυπίες και προβλήματα. Τα πορίσματα των ελέγχων της ΤτΕ παραδόθηκαν Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Μεταξύ των ευρημάτων του νέου ελέγχου περιλαμβάνεται δάνειο που είχε χορηγηθεί στον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Το δάνειο φαίνεται ότι δόθηκε χωρίς εξασφαλίσεις κατά την περίοδο όπου επικεφαλής του ΤΤ ήταν ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης.

Από τα ευρήματα των ελέγχων ξεχωρίζουν δάνεια συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε εταιρίες συμφερόντων του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου που δραστηριοποιούνταν στο χώρο των κατασκευών, δάνεια ύψους 20 εκατ. ευρώ προς τον επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα, δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ προς τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά ενώ ελέγχεται το κατά πόσο έβλαψε το ΤΤ εταιρία που ιδρύθηκε το 2008 με τον επιχειρηματία για την διαχείριση πιστωτικων καρτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται και άλλες σοβαρές υποθέσεις.

Υπογραμμίζεται ότι το ΤΤ ήταν ειδικό τραπεζικό ίδρυμα και δεν χορηγούσε δάνεια μέχρι πολύ πρόσφατα. Το ΤΤ έλαβε άδεια για την παροχή τραπεζικών εργασιών το 2006 με στόχο της τότε κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή του ενώ ξεκίνησε να χορηγεί δάνεια σε επιχειρήσεις μετά το 2008. Τέλος σε ότι αφορά τις αιτιάσεις του κ. Φιλιππίδη ότι το ΤΤ είχε το χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι οι διοικήσεις του ΤΤ δεν κατηγορούνται για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται αλλά για δάνεια που δόθηκαν χωρίς να τηρηθεί κανένα τραπεζικό κριτήριο. Κάνουν λόγο για εκταμιεύσεις δανείων πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρίες χωρίς αντικείμενο ακόμα και σε εταιρίες που βρίσκονταν ένα βήμα πριν την πτώχευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα