Ημερολόγιο στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα

Σε έναν τόμο 750 σελίδων οι εκδόσεις Ωκεανίδα εξέδωσαν με εισαγωγή του Βαγγέλη Τζούκα και επιμέλεια Δημήτρη Θάνα τα ημερολόγια του Ναπολέοντα Ζέρβα (1942-1945) ο οποίος ήταν άρχηγός του ΕΔΕΣ. Επ’ αυτού δεν είναι ευρέως γνωστό ότι η οργάνωση είχε βενιζελική καταγωγή και μετατοπίστηκε σταδιακά : από αντιμοναρχικές και σοσιαλιστικές θέσεις κατέληξε σε έναν επιθετικό αντικομμουνισμό. Ο Ζέρβας ήταν φανατικός βενιζελικός, δεν είχε διαβάσει βιβλία στη ζωή του, μετείχε στην επιχείρηση Harling (ήτοι στην επιχείρηση του

Γοργοπόταμου), και είχε μάλλον νοοτροπία οπλαρχηγού παρά πολιτικού με ξεκαθαρισμένες απόψεις.

« Το καλοκαίρι του 1944», σημειώνει ο Βαγγέλης Τζόκας, « ο στρατηγός Ζέρβας υπέγραψε στην Καζέρτα εκ μέρους του ΕΔΕΣ την ομώνυμη συμφωνία, η οποία ρύθμιζε τα εδαφικά όρια ανάμεσα στις οργανώσεις στην Ήπειρο και με την οποία αναγνωριζόταν ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπι ως διοικητής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Κατά την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τμήματα του ΕΔΕΣ εισήλθαν στα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Ηπείρου, με αποκορύφωμα την είσοδο στα Ιωάννινα στις 15 Οκτωβρίου του 1944. Το γεγονός αυτό επισημοποιούσε συμβολικά και πρακτικά την λήξη της κατοχικής περιόδου για την περιοχή αυτή της Ελλάδας που είχε υποφέρει τα πάνδεινα από τις εκκαθαραστικές επιχειρήσεις των κατοχικών στρατευμάτων. Τον Δεκέμβριο του 1944 οι ΕΟΕΑ (Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών) δέχτηκαν την επίθεση του ΕΛΑΣ και το μεγαλύτερο μέρος της δυνάμε’ως τους μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα. Τέλος η συμφωνία της Βάρκιζας τερμάτισε την ύπαρξη του ΕΔΕΣ και των ΕΟΕΑ.»

Το 1944 0 Ναπολέων Ζέρβας σημειώνει στο ημερολόγιό του : «13 Αυγούστου, Κυριακή. Σελήνη 24 ημερών, Πλαίσια.

Ο Τομ, σύμφωνα με μιαν αναφορά του μεράρχου, ζητεί όπως γίνη σαμποτάζ κατά της Μενίνας, υπό την 10ης Μεραρχίας. Οι επιτελάρχης και Κομνηνός προτείνουν να του γράψω παρελκυστικώς. Απήντησα τηλεγραφικώς οτι, εφόσον διαρκεί η θαλάσσια επιχείρησις, δεν κρίνω σκόπιμον να ενεργήσωμεν και μέχρις ότου επιτύχωμεν συγκέντρωσιν, μεταφοράν και διανομήν των ειδών. Είδα τον Ελβετόν του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού κ. Λαμπέρ, όστις μου επρότεινεν εκ μέρους των Τσάμηδων, υπό την ηγεσίαν του Νουρή Ντίνο, όπως μη τους κτυπήσω εκ νέου, μέχρις ότου φύγουν. Έμεινα σύμφωνος με τας κακουργίας των Τσάμηδων εναντίον των Ελλήνων, και του πρότεινα τέλος όπως επανέλθουν άπαντες, εκτός των εγκληματιών, είς τα χωρία των ή να φύγουν το ταχύτερον….»

Keywords
Τυχαία Θέματα