Ιστορική μέρα για τη Fiat! Φεύγει από την Ιταλία

H Fiat αποφάσισε να μεταφέρει τη διοικητική έδρα της στην Ολλανδία και τη φορολογική στη Βρετανία στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που επιχειρεί μετά την πλήρη εξαγορά της αμερικανικής Chrysler και της εισαγωγής της μετοχής του ομίλου στη Wall Street.

Το διοικητικό συμβούλιο της ιστορικής αυτοκινητοβιομηχανίας ενέκρινε το σχέδιο της διοίκησης Μαρκιόνε να εισαχθεί η μετοχή της επιχείρησης

και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προκειμένου να εξασφαλίζει ο όμιλος ευκολότερη χρηματοδότηση.

Η εταιρεία συμμετοχών θα φέρει τον τίτλο Fiat Chrysler Automobiles. Οι μέτοχοι της Fiat θα λάβουν μια μετοχή της νέας εταιρείας για κάθε μετοχή της παλαιάς που κατέχουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του νέου ομίλου.

Στον όμιλο Fiat Chrysler ανήκουν μάρκες όπως οι Jeep, Dodge, Alfa Romeo, Maserati and Ferrari.

Ο Σέρτζιο Μαρκιόνε, ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat, τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική ημέρα». Ο πρόεδρος του ΔΣ Τζον Ελκάν —εγγονός του Τζάνι Ανιέλι—, πρόσθεσε ότι «ξεκινά μια νέα εποχή για την ιστορική αυτή βιομηχανία (. . .) με ικανοποιητικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας».
Παρατηρητές επισημαίνουν ότι μένει να φανεί αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν και με ποιο ρόλο οι μονάδες παραγωγής στην Ιταλία, ιδίως η ιστορική βιομηχανία του Μιραφιόρι.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα κάλεσε τους Ιταλούς να υποστηρίξουν τη Fiat και στη νέα της ενσάρκωση. Καθώς η εταιρεία θα γίνει «ένας παγκόσμιος παίκτης», το ζήτημα της φορολογικής της έδρας «είναι ένα εντελώς δευτερεύον ζήτημα», είπε ο Λέττα στις Βρυξέλλες, παρά το ενδεχόμενο το ιταλικό κράτος να απολέσει έσοδα. Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν τα εργατικά συνδικάτα της Ιταλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα