«Ιστορική» έκκληση κάνει ο Φαρούκ αλ Σάρεχ

Παρότι θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο Φαρούκ αλ Σάρεχ, ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης, κάνει τον Ιούλιο του 2011, την πρώτη του εμφάνιση σε φιλοσυριακή εφημερίδα του γειτονικού Λιβάνου και υποστηρίζει ότι «Καμία εξέγερση δεν μπορεί να θέσει τέλος στον πόλεμο με στρατιωτικά μέσα. Ούτε και οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας και των μονάδων του στρατού θα θέλουν τέλος στον πόλεμο επίσης».

Ξεκαθαρίζει ότι είναι υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τους πολίτες,

αλλά υπογραμμίζει ότι: «είναι διαφορετικό πράγμα η επιδίωξη μιας λύσης στην κρίση μέσω των δυνάμεων ασφαλείας. Δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε αυτά». Έτσι, δεν παραλείπει να κάνει έκκληση λέγοντας: «Η λύση πρέπει να προέλθει από τη Συρία αλλά αφού περάσει από μια ιστορική διευθέτηση που θα περιλαμβάνει τις κυριότερες χώρες της περιοχές και τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ρύθμιση αυτή πρέπει να εγγυάται κατ’ αρχάς ότι θα σταματήσει η βία και θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με διευρυμένες εξουσίες».

Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο, η Τουρκία είχε προτείνει να αναλάβει ο αλ Σάρεχ επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία, αφού αποχωρήσει από την προεδρία ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο, θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με υπόνοιες ότι είχε αποσχιστικές τάσεις από το καθεστώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα