ΙΣΠΑΝΙΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ 300 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

H Ισπανία για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι ενδέχεται να χρειαστεί μια ολοκληρωτική διάσωση της τάξεως των 300 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει σε μη βιώσιμα επίπεδα, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζει, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, έθεσε το ζήτημα στον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφανγκ Σόιμπλε, στη συνάντησή τους στο

Βερολίνο την περασμένη Τρίτη, όταν το κόστος δανεισμού για την Ισπανία ξεπέρασε το 7,6%.

Εάν χρειαστεί, τα κεφάλαια αυτά μπορεί να έλθουν επιπλέον με τα 100 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί ότι θα λάβει για τον τραπεζικό κλάδο, φθάνοντας τις αντοχές των πόρων της Ευρωζώνης σε οριακό σημείο. Από την πλευρά του ο Σόιμπλε φέρεται να είπε στον Ισπανό ομόλογό του ότι είναι απρόθυμος να εξετάσει μια διάσωση προτού τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της Ευρωζώνης.

«Ο Ντε Γκίντος μιλούσε για 300 δισ. ευρώ, για ένα πλήρες πρόγραμμα, αλλά η Γερμανία δεν ένιωθε άνετα με την ιδέα μιας διάσωσης αυτή τη στιγμή. Τίποτα δεν θα γίνει μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο ESM. Μόλις ο μηχανισμός καταστεί λειτουργικός  θα δούμε ποιο θα είναι το κόστος δανεισμού για την Ισπανία, και ίσως επιστρέψουμε σε αυτό το ερώτημα», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Ρόιτερς.

Η Ισπανία, συνεχίζει το άρθρο, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα και να ζητήσει μια πλήρη διάσωση. Ερωτηθείς σχετικά με την συγκεκριμένη πληροφορία κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι :«διαψεύδουμε κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο. Η πιθανότητα για διάσωση 300 δισ. ευρώ για την Ισπανία δεν έχει εξεταστεί, και δεν έχει συζητηθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα