ΗΡΩΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΚΟΥΠΟΛΕΙΣ

Πώς είναι να επιβιώνεις στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων; Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δίνουν την απάντηση με μια έκθεση φωτογραφίας στην Ελληνοαμερικανική Ένωση που τιτλοφορείται Urban Survivors.

Ντάκα, Πορτ ο Πρενς, Καράτσι, Ναϊρόμπι, Γιοχάνεσμπουργκ, Αθήνα. Μπορεί στην Αθήνα οι παραγκουπόλεις να παραμένουν (ακόμη) αόρατες ή καλά κρυμμένες, ωστόσο χιλιάδες συμπολίτες μας αγωνίζονται καθημερινά να επιβιώσουν.

Στο περιθώριο. Σε ολόκληρο τον πλανήτη περισσότερα από 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις. Η αναλογία μοιάζει και είναι τρομακτική. Ένας στους 10 κατοίκους της γης διαβιώνει υποτυπωδώς. Κι όλα αυτά ως απόρροια της αδυναμίας των πόλεων να φιλοξενήσουν, να θρέψουν, να δώσουν δουλειά, ψωμί και όνειρα στις ορδές των πολιτών που εγκαταλείπουν την ύπαιθρο για να αναζητήσουν μια ευκαιρία καλύτερης ζωής στις πόλεις.

Αυτά ακριβώς τα στιγμιότυπα των ανθρώπων-κυνηγών της ελπίδας θα δούμε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση από την Πέμπτη 14 του μήνα. Φωτογράφοι του πρακτορείου Noor βρέθηκαν στις πόλεις όπου παρεμβαίνουν και δρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και αποτύπωσαν με τις μηχανές τους τους Urban Survivors (αυτός άλλωστε είναι και ο τίτλος της έκθεσης). Η Ζουχούρα, ο Τόμας, ο Ντένις και οι υπόλοιποι που απαναθαντίζονται στις φωτογραφίες του Urban Survivors είναι οι ίδιοι που συναντάμε στα φανάρια, ή που διαβάζουμε στα ψιλά των ειδήσεων πως χάθηκαν διασχίζοντας τον παγωμένο Έβρο. Κι αυτό οφείλουμε τουλάχιστον να μας προβληματίσει.

INFO: Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, εγκαίνια στις 14/06 στις 20.30

Keywords
Τυχαία Θέματα