Η τρόικα έφυγε… η Αθήνα «τρέχει»

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Παραγωγικές» οι συνομιλίες ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα, μεν, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, δε: Όλα τα «καυτά θέματα» μετατέθηκαν για Σεπτέμβρη, οι εκπρόσωποι των δανειστών περισσότερο άκουσαν …αλλά φρόντισαν να αφήσουν και την λίστα με τις απαιτήσεις τους ενόψει της μεγάλης διαπραγμάτευσης του φθινοπώροιυ. Πριν από αυτήν όμως και μέχρι τα μέσα Αυγούστου η Κυβέρνηση «τρέχει» να κλείσει… προαπαιτούμενα!

Η ελληνική

πλευρά έχει μπροστά της αρκετές υποχρεώσεις, παρά την αναχώρηση της τρόικα, καθώς πρέπει να διευθετήσει τις πάνω από 600 (!!) εκκρεμότητες του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που έμειναν πίσω λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων.

Και φυσικά φιλοδοξεί να επισπεύσει τη διευθέτηση των εκκρεμών υποχρεώσεών της, με αιχμή του δόρατος τα πέντε προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει (το έκτο προαπαιτούμενο ήταν η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδοάδα) για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Τα προαπαιτούμενα αυτά είναι:

1. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

2. Ψήφιση του νόμου για τα δάση.

3. Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

4. Κατάργηση από 1ης-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

5. Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων», με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Επιδεικνύοντας συνέπεια στα παραπάνω μέτωπα και διασφαλίζοντας τη συνέχιση της επιτυχούς εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορέσει να θέσει στην κρίσιμη φθινοπωρινή διαπραγμάτευση το ζήτημα της σταδιακής μείωσης των φορολογικών βαρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς αν το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων θα τεθεί τον Σεπτέμβριο, απάντησε: «Εχουμε καιρό να τα πούμε ξανά».

Στη φθινοπωρινή διαπραγμάτευση αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για πολλά «καυτά» θέματα, όπως η κάλυψη της «τρύπας» που προκύπτει από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια, η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού που εντοπίζει η τρόικα για το 2015, η παράταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην οποία εμμένει η τριμερής (η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωσή της κατά 50% το 2015 και την πλήρη κατάργησή της από το 2016), το νέο καθεστώς για τον ΦΠΑτρόικα ζητάει «απλοποίηση» του συστήματος, που αναμένεται όμως να φέρει επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους) και το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Σε κοινή τους ανακοίνωση Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ κάνουν λόγο για «παραγωγικές συζητήσεις» στη διάρκεια της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, η οποία είχε στόχο «να εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις και να συζητήσει με τις αρχές το πρόγραμμα εργασίας, ενόψει της πλήρους αποστολής για τη διενέργεια της επόμενης επανεξέτασης του προγράμματος». Σημειώνεται ακόμα πως «συμφωνήθηκε οι συζητήσεις της πλήρους αποστολής να συνεχιστούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα