Η «Πρωτοβουλία των 5 δημάρχων» για την κοινωνική πολιτική

Ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινώτης, στην εισαγωγική ομιλία του, ξεκαθάρισε ότι η «Πρωτοβουλία των 5 δημάρχων» δεν στοχεύει σε εμπλοκή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, ούτε αντιπολιτεύεται την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να επαναπροσδιορίσει τις κατευθύνσεις της κοινωνικής προστασίας, σε αντιπαράθεση με το κοινωνικό κράτος που καταρρέει.

«Η κρίση, πέρα από τα καθαρά οικονομικά της αποτελέσματα, απονομιμοποιεί την παραδοσιακή πολιτική έτσι όπως εκφράζεται

από τα σημερινά κόμματα και επαναφέρει το θέμα της Κοινωνίας Πολιτών ως τρόπου ανανέωσης της δημόσιας ζωής» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην παρέμβασή του. Πρότεινε επίσης την «κατοχύρωση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης μπροστά στις νέες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού».

«Η ταξινόμηση και η συνεργασία των δήμων σε πανελλαδικό επίπεδο πρέπει να οργανώνεται με βάση τις ανάγκες τους και όχι τις κομματικές ιδεοληψίες» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Σημείωσε ακόμα πως εκτός από τη βοήθεια που χρειάζονται οι άνθρωποι για να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες, θα πρέπει «να τους βοηθήσουμε να χτίσουν επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες. Για να περάσουμε σταδιακά από την παθητική στην ενεργητική κοινωνική πολιτική».

Για «αρνητική στάση» και «τεράστιες ευθύνες» της κεντρικής κυβέρνησης έκανε λόγο ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, προσθέτοντας ότι «με τις ολέθριες πολιτικές και πρακτικές της δημιούργησε τα τραγικά αδιέξοδα και τη βαθύτατη κρίση που διέρχεται η χώρα, με αποτέλεσμα τους εκατοντάδες χιλιάδες νεόπτωχους». Σημείωσε ακόμα πως «δεν υπάρχει κανένας συνολικός σχεδιασμός κοινωνικής προστασίας και ο ρόλος αυτός μοιραία έχει περιέλθει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στο πλαίσιο των καινοτόμων πολιτικών, η «Πρωτοβουλία των 5 δημάρχων» προτείνει όχι μόνο ενδο-τοπικές, αλλά και υπερ-τοπικές συνεργασίες που ελαχιστοποιούν το κόστος και μεγιστοποιούν το όφελος. Εργαλεία για την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών, όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι, είναι η συγκρότηση Τοπικών Συμφώνων με Δίκτυα Αλληλεγγύης (Κοινωνία των Πολιτών, ΜΚΟ, Εκκλησία, δίκτυα που έχουν ως αντικείμενο την αντιμετώπιση κινδύνων όπως η ανεργία κ.α.).

Keywords
Τυχαία Θέματα