Η «πρωτοβουλία των 5» ανοίγει τα χαρτιά της

Tην παρθενική της, ανοιχτή εκδήλωσή, έκανε στον Βόλο το απόγευμα της Τετάρτης (06/11) η «Πρωτοβουλία των πέντε», που φιλοδοξούν να παρέμβουν στα τεκταινόμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αιχμή πρωτίστως τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής.

Η Πρωτοβουλία απαρτίζεται από του δημάρχους Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Πατρέων Γιάννη Δημαρά, Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη και Ιωαννιτών Φίλιππο Φίλιο.

Στόχος τους, όπως δηλώνουν, να διαμορφώσουν προτάσεις για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν

τις πόλεις, όχι μόνο για την περίοδο της κρίσης που διανύουμε αλλά και για τη «μεταμνημονιακή» εποχή, όπως χαρακτηρίζουν την «επόμενη μέρα». Η πρώτη παρέμβασή τους είχε θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνική πολιτική».

Ο πέντε, δεν αποδέχονται ότι η κίνησή τους εντάσσεται στις διεργασίες της κεντρικής πολιτικής σκηνής και επιμένουν ότι έχει καθαρά αυτοδιοικητική διάσταση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων πριν την εκδήλωση, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Θεσσαλία», προσπάθησε να αποδομήσει τις εκτιμήσεις που θέλουν την «κίνηση των 5» ως προανάκρουσμα για την παρέμβασή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Πολλοί ψάχνουν να ανακαλύψουν πίσω από την πρωτοβουλία μας πολιτικές ή άλλες φιλοδοξίες. Το μέλλον θα τους διαψεύσει», δήλωσε ο κ. Καμίνης. Και πρόσθεσε: «Προφανώς υπάρχουν κοινές πολιτικές γραμμές και αξίες μεταξύ μας. Υπάρχουν κοινοί στόχοι για σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η κίνησή μας όμως είναι αμιγώς αυτοδιοικητική».

Ο κ. Καμίνης μίλησε για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης των πόλεων «χωρίς πελατειασμό και προνομιακές σχέσεις με το κομματικό σύστημα. Με αίσθημα ευθύνης για τον πολίτη, με κριτική σχέση αλλά και με σχέση αμοιβαίου σεβασμού απέναντι στην κυβέρνηση και τα κόμματα και σε ανοιχτή γραμμή με τις νέες προτεραιότητες που θέτει η δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία».

Μάλιστα, σημείωσε ότι οι δήμοι είναι εκείνοι που καλύπτουν πλήρως τα κενά που αφήνει πίσω του το κράτος στη σίτιση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη στέγη όλο και περισσότερων ανθρώπων που δοκιμάζονται καθημερινά από την κρίση. Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε ότι οι δήμοι θα κληθούν την επόμενη μέρα «να μην μείνουν οι πόλεις τους πίσω στην κούρσα της εξέλιξης».

Η Πρωτοβουλία έχει και συνέχεια καθώς την Πέμπτη (07/11) θα διατυπώσουν σε συνέντευξη Τύπου ολοκληρωμένες προτάσεις -επεξεργασμένες από ειδικούς επιστήμονες- για την ενίσχυση του ρόλου των δήμων σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Οι ανοιχτές εκδηλώσεις των «5» θα συνεχιστούν με επόμενους σταθμούς τις υπόλοιπες πόλεις από όπου προέρχονται οι δήμαρχοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα