Η πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση κατηγορητηρίου για Παπακωνσταντίνου

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις στηριζόμενες σε αδιαμφισβήτητα διαφορετικά πραγματικά περιστατικά, ότι στο πρόσωπο του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συντρέχουν εξ υποκειμένου και εξ αντικειμένου οι προϋποθέσεις τέλεσης της αξιόποινης πράξης της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος”, είναι η πρόταση που έχει υποβληθεί στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη.

Οι βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση να ερευνηθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου και για απιστία σε βαθμό

κακουργήματος, επικαλούνται το έγγραφο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών από το οποίο προκύπτει ότι η λίστα δόθηκε στην Ελλάδα με επίσημο τρόπο.

«Από το περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου συνάγονται κατ΄ ακολουθίαν τα εξής:

α) Η διαδρομή του ψηφιακού δίσκου προφανώς είναι αυτή που ισχυρίζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου και καταθέτει ο κ. Χαλαστάνης.

β) Η παράδοσή του στις ελληνικές αρχές κάθε άλλο παρά άτυπη ήταν, αφού: 1) πρόκειται για ενεργοποίηση διοικητικής συνδρομής, προβλεπόμενης από σύμβαση μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας και σε ευρωπαϊκή οδηγία. 2) Προηγήθηκε έγγραφο αίτημα της χώρας μας την 13/9/2010 από τον πρέσβη κ. Χαλαστάνη. 3) Η παράδοση έγινε κατά τρόπον «πανηγυρικό» με διαβιβαστικό έγγραφο και υπογραφές.

γ) Επισημαίνεται σ΄ αυτό ότι οι πληροφορίες που δίδονται θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς», αναφέρεται στην πρόταση.

«Με αυτά τα δεδομένα, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών όφειλε, μόλις έφθασε στα χέρια του ο ψηφιακός δίσκος (CD), να τον πρωτοκολλήσει και χωρίς δεύτερη σκέψη να τον διαβιβάσει στο Σ.Δ.Ο.Ε., με την εντολή να αξιοποιηθεί το περιεχόμενό του για φορολογικούς έλεγχους των αναφερομένων σΆ αυτόν καταθετών. Εάν αυτό είχε συμβεί, είναι δεδομένο ότι ο έλεγχος θα είχε προχωρήσει και εκτιμάται ότι σημαντικά ποσά, σε κάθε περίπτωση άνω των 120.000 ευρώ, σήμερα θα είχαν εισρεύσει στα ταμεία του ελληνικού κράτους.

Αντ΄ αυτού, κατά τρόπο περίεργο και ύποπτο, ο πρωτότυπος ψηφιακός δίσκος, που παρεδόθη στα χέρια της δ/ντριας του γραφείου του, κ. Χατζή τις βραδινές ώρες της 29/9/2010 και στη συνέχεια παρεδόθη σ΄αυτόν, όπως η ίδια κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής, «χάθηκε». Το περίεργο και ύποπτο συνίσταται στο ότι, ενώ, όπως ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίζεται, παρέδωσε τον ψηφιακό δίσκο στο γραφείο του για φύλαξη, ουδείς εκ των υπαλλήλων που υπηρετούσαν σε αυτό και εξετάστηκαν από την Επιτροπή ενθυμείται να τον παρέλαβε, αλλά ούτε ενθυμείται και να έγινε οποιαδήποτε αναζήτηση ή συζήτηση σχετικά με την απώλειά του», αναφέρουν οι υπογράφοντες βουλευτές.

Στην πρόταση γίνεται αναφορά και στη νόθευση της λίστας. «Περαιτέρω, το αδιαμφισβήτητο γεγονός της νόθευσης του USB, που προέκυψε από την αντιγραφή του περιεχομένου του ψηφιακού δίσκου και αποδίδεται στον κ. Παπακωνσταντίνου, συνιστά περαιτέρω τέχνασμα που πιθανολογείται ότι στόχευε στην αποφυγή του φορολογικού ελέγχου συγγενικών του προσώπων με τις εντεύθεν συνέπειες». Γίνεται επίκληση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα και επισημαίνεται ειδικότερα ότι «κατά τη διάταξη του άρθ. 256 Π.Κ., όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 25 του Ν. 4055/2012, υπάλληλος που κατά τον προσδιορισμό, την είσπραξη ή τη διαχείριση φόρων, δασμών, τελών ή άλλων φορολογήματων ή οποιωνδήποτε εσόδων ελαττώνει, εν γνώσει του και για να ωφεληθεί ο ίδιος ή άλλος, τη δημόσια, τη δημοτική ή την κοινοτική περιουσία ή την περιουσία νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, της οποίας η διαχείριση του είναι εμπιστευμένη, τιμωρείται:

α) με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών,

β) αν η ελάττωση είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών

γ) με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, αν (γ): α) ο υπαίτιος μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα και η ελάττωση της περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ανώτερης συνολικά των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000¤) ή β) το αντικείμενο της πράξης έχει συνολικά αξία μεγαλύτερη των εκατό είκοσι χιλιάδων ευρώ(120.000¤).

Ο Υπουργός Οικονομικών είναι ο κατ΄ εξοχήν αρμόδιος υπάλληλος, κατά την έννοια των άρθρων 13 και 256 Π.Κ., που εποπτεύει και κατευθύνει τις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αρμοδιότητα για τον προσδιορισμό, την είσπραξη και τη διαχείριση φόρων κ.λπ».

Keywords
Τυχαία Θέματα