Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΠΕΛΕΡΗ – ΔΙΩΤΗ

Με μυστικότητα, όπως απαιτεί ο νόμος και τηρήθηκε στην περίπτωση της εξέτασης των κ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να προσέλθουν στους οικονομικούς εισαγγελείς  Πεπόνη – Μουζακίτη, να καταθέσουν ως ύποπτοι για τη λίστα Λαγκάρντ, οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Καπελέρης – Διώτης.

Οι δύο  άλλοτε επικεφαλής  του ΣΔΟΕ, όπως έγινε γνωστό, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τους χειρισμούς τους στην υπόθεση, αλλά – τουλάχιστον επί

του παρόντος – τηρείται από όλες τις πλευρές … σιγή ιχθύος σχετικά με την ημέρα, τον τόπο και την ώρα της εξέτασής τους.

Πάντως, ανεξάρτητα από το πού και πότε θα καταθέσουν και οι δύο σε αυτό το στάδιο της εισαγγελικής έρευνας έχουν δικαίωμα να πάρουν αντίγραφο της δικογραφίας ώστε να προετοιμάσουν τις έγγραφες εξηγήσεις του αντικρούοντας  τους πολιτικούς ή και να καταθέσουν αυθημερόν στους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, καθώς έχει ήδη προηγηθεί η κατάθεσή τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οπότε δεν αναμένεται να … αλλάξουν ρότα.

Το κρίσιμο στάδιο βέβαια είναι το επόμενο, όταν οι κ.κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα στοιχεία της έρευνάς τους. Σύμφωνα με το νόμο έχουν τρεις  δικονομικές δυνατότητες: Αν δεν πειστούν από τις εξηγήσεις των δύο υπόπτων να προχωρήσουν στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους  για αδικήματα όπως παράβαση καθήκοντος. Αν οι κ.κ. Διώτης και Καπελέρης  πείσουν τους εισαγγελείς ότι έπραξαν το καθήκον τους, τότε η δικογραφία θα τεθεί στο αρχείο. Τέλος, οι εισαγγελείς μπορούν αν κρίνουν ότι έχουν τέτοιου είδους στοιχεία στα χέρια τους να επιστρέψουν το … μπαλάκι των ενδεχόμενων ευθυνών στα πολιτικά πρόσωπα ζητώντας να διαβιβασθεί, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου,  ο φάκελος στη Βουλή με βάση τις διατάξεις του νόμους περί ευθύνης Υπουργών.

Keywords
Τυχαία Θέματα