Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ, ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ

Την ώρα που οι πληροφορίες θέλουν τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια να μπαίνουν για τα καλά στο κάδρο των περικοπών, σε μείζον θέμα για τη συνοχή της κυβέρνησης εξελίσσεται η εφεδρεία. Οι αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ παραμένουν ακέραιες. Θορυβημένο το Μαξίμου από τις «κόκκινες γραμμές» Κουβέλη.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε δημόσια τις ενστάσεις

του για τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και το ότι αρνητικά διάκειται και ο αρμόδιος υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ο Βενιζέλος κι άλλες φορές έχει προκαλέσει πρόβλημα, ακολουθώντας κομματική επικοινωνιακή τακτική. Ο Κουβέλης, όμως, είναι άλλη περίπτωση», σημειώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αξιολογούν πολύ σοβαρότερα τις όποιες αντιρρήσεις εκφράζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να συμβιβάσει τις «κόκκινες γραμμές» Κουβέλη με τις απαιτήσεις της τρόικας, καθώς δε θέλει να προκληθεί ρήγμα στις σχέσεις του με τον πρόεδρό της ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης φέρεται ενοχλημένος με το γεγονός ότι διαρροές του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου έχουν φωτογραφίζει ως «αποφασισμένη» την εφεδρεία, καίτοι εκφεύγει της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τούτων δοθέντων, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συζητούν για ενός τύπου εφεδρεία, η οποία θα έχει… «κοινωνικό πρόσωπο». Θα αφορά, δηλαδή, είτε δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη (ώστε η περίοδος της εφεδρείας να ισοδυναμεί με προσυνταξιοδοτική περίοδο), υπαλλήλους που ελέγχονται πειθαρχικά, ενώ στο συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να ενταχθούν αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι και όχι υπάλληλοι που έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ και είναι μόνιμοι. Παράλληλα, εάν η τρόικα το επιτρέψει, το σχέδιο του  Μαξίμου είναι η εφεδρεία να έχει τριετή διάρκεια και οι «έφεδροι» να αποζημιώνονται με όχι λιγότερο από το 65% του μισθού τους.

Τις λεπτές κυβερνητικές ισορροπίες αναμένεται να ταράξει και η κυβερνητική απόφαση για μείωση των ειδικών μισθολογίων, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ αμφίβολο είναι εάν υπάρχει ενημέρωση των δύο πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, από τον Αντώνη Σαμαρά…

Keywords
Τυχαία Θέματα