Η κυβέρνηση παίζει… άμυνα με την Τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η τύχη των δύο αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ θα πέσει επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα η Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και την αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά.

Το σχέδιο με το οποίο προσέρχεται η κυβέρνηση σε αυτή την συνάντηση είναι γνωστό και προβλέπει τη διάσπαση

και διατήρηση εν λειτουργία μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, ενώ για την ΛΑΡΚΟ επιδιώκεται επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για να μπορέσει να καταστεί βιώσιμη.

Για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνει «κουβέντα» και με τον πρωθυπουργό, που θα συναντήσει τους δανειστές το Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, που θα είναι η τελευταία του πρώτου γύρου του ελέγχου στην Αθήνα, πριν η ομάδα Τόμσεν επιστρέψει στα μέσα Οκτωβρίου στη χώρα μας. Κεντρικό ζήτημα θεωρείται πλέον το «παζάρι» για το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς, καθώς στην κυβέρνηση διαβλέπουν διάθεση των ελεγκτών να της κόψουν «τη φόρα» και να βάλουν έτσι πάλι θέμα νέων μέτρων στο τραπέζι

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις των δανειστών και με άλλους υπουργούς (πχ Βρούτσης, Μητσοτάκης) θα τεθούν όλα τα ζητήματα …γύρω από την δόση του 1 δισ. ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή:

- για τον νέο κώδικα για τους δικηγόρους,

- για τις 12.500 διαθεσιμότητες

- για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που η κυβέρνηση θέλει να έχουν εξοφληθεί έως την Δευτέρα, ώστε η εκταμίευσή της δόσης να γίνει στην συνεδρίαση του Euroworking Group την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα