Άνθρωποι και κτήνη στη Δυτική Όχθη

Ανάμεσα (Inch’ Allah)

Της Αναΐς Μπαρμπό Λαβαλέ. Διάρκεια: 102′. Με τους Εβελίν Μπροσού, Σαμπρίνα Ουαζανί, Σιβάλ Λεβί, Γιουσέφ Τζο Σουέιντ, Χουμουντέχ Ακαρμί.

Μία νεαρή μαιευτήρας από το Κεμπέκ του Καναδά φροντίζει εθελοντικά έγκυες γυναίκες στις υποτυπώδεις ιατρικές εγκαταστάσεις της παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης. Με γοητευτικά σκληρό λυρισμό και καθαρή ντοκιμενταριστική ματιά, η ταινία αποτυπώνει συγκλονιστικά την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται καθημερινά από τις κατοχικές δυνάμεις του Κράτους του Ισραήλ επί των Παλαιστίνιων.

Ένας Χρόνος Είναι Αρκετός (I Give It a

Year)

Του Νταν Μέιζερ. Διάρκεια: 97′. Με τους: Άνα Φάρις, Ρόουζ Μπερν, Ρέιφ Σπολ, Σάιμον Μπέικερ, Τζέσιον Φλέμινγκ, Μίνι Ντράιβερ.

Η νέα κωμωδία του σεναριογράφου των Borat και Bruno αποκαλύπτει την σφοδρή πραγματικότητα του πρώτου χρόνου του έγγαμου βίου. Μετά τη γνωριμία τους σε ένα πάρτι, μια πρακτική κοπέλα και ένας ευφάνταστος συγγραφέας παντρεύονται , αλλά κανείς – ούτε οι οικογένειές τους, ούτε οι φίλοι τους, ούτε καν ο ιερέας που τους πάντρεψε – δεν πείθεται ότι ο γάμος τους θα κρατήσει. Μια πρώην φίλη του συγγραφέα και ένας γοητευτικός πελάτης της συζύγου του φαντάζουν ως γοητευτικές αισθηματικές εναλλακτικές. Όμως με την πρώτη τους γαμήλια επέτειο σε απόσταση αναπνοής, κανείς από τους δύο δεν θέλει να το βάλει κάτω.

Ως προϋπόθεση, ένας εκ των προτέρων καταδικασμένος γάμος ακούγεται σαν το παράλογο έναυσμα για να λάμψει μια ρομαντική κωμωδία. Δυστυχώς η ταινία συσσωρεύει εξωφρενικά επεισόδια και χονδροειδή αστεία στο περιθώριο ενός αδύναμου σεναρίου.

Το Κάλεσμα (The Conjuring)

Του Τζέιμς Γουάν. Διάρκεια: 112′. Με τους: Πάτρικ Γουίσλον, Βέρα Φαρμίγκα, Λίλι Τέιλορ, Μακένζι Φόι, Τζόι Κινγκ, Ρον Λίβινγκστον.

Βασισμένη σε πραγματική ιστορία, η ταινία περιγράφει πώς οι διεθνούς φήμης ερευνητές μεταφυσικών γεγονότων, Εντ και Λορέιν Γουόρεν, βοήθησαν μια οικογένεια που στοιχειωνόταν από μια σκοτεινή παρουσία, σε μια απομονωμένη φάρμα. Το ζευγάρι αναγκασμένο να πολεμήσει μια πανίσχυρη δαιμονική παρουσία, βρίσκεται αντιμέτωπο με την πιο τρομακτική υπόθεση της καριέρας τους.

Καθηλωτική ταινία τρόμου, χιτσκοκικού σχεδόν ύφους, με απόκοσμα πλάνα, δραματικές σιωπές, και αιφνιδιαστικές σκηνές φόβου ξεπερνά με την ανατριχιαστική της αμεσότητα όλα τα κλισέ των συγκεκριμένων μακάβριων θρίλερ του είδους χωρίς να είναι ιδιαίτερα αιματηρή ή βίαιη.

Ο Παράδεισος της Πίστης (Paradise: Faith)

Του Ούλριχ Ζάιντλ. Διάρκεια:113′. Με τους: Μαρία Χοφστάτερ, Ναμπίλ Σαλέχ, Ντάλια Μπαράνοβα, Ρενέ Ρουπνίκ, Ντάνιελ Χόεσλ

Η Αυστρία πρέπει να επιστρέψει στον δρόμο της αρετής και η πρωταγωνίστρια πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα, περιφέροντας ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας, για να προσηλυτίσει τους μοναχικούς και απελπισμένους. Μια μέρα, όμως, μετά από χρόνια απουσίας, επιστρέφει στο σπίτι ο Αιγύπτιος σύζυγός της, μουσουλμάνος και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι ύμνοι και οι προσευχές διανθίζονται με καβγάδες και ο Παράδεισος απομακρύνεται.

Ένα σενάριο απλοϊκό που μπορεί να εξαντληθεί σε μισή ώρα, ξεχυλώνεται για να παραχθεί μια ταινιούλα που αναμασά επί 113 λεπτά μια μέτρια ιστορία για τη ζωή μιας θρησκόληπτης Αυστριακής.

Frances Ha

Του Νόα Μπάουμπαχ. Διάρκεια: 86′. Με τους: Γκρέτα Γκέργουικ, Μίκι Σάμνερ, Άνταμ Ντράιβερ.

Η Φράνσις ζει στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν έχει διαμέρισμα. Η Φράνσις βοηθάει σε μια ακαδημία χορού, αλλά δεν είναι χορεύτρια. Η Φράνσις έχει μια καλή φίλη, αλλά δε μιλάνε πια μεταξύ τους. Η Φράνσις ρίχνεται με ορμή στα όνειρα της, ακόμα κι όσο η πραγματικότητα της δείχνει να μη το κάνει. Η Φράνσις θέλει πολύ περισσότερα από αυτά που έχει, αλλά ζει τη ζωή της με ασύδοτη χαρά κι ελαφρότητα

Η χαμηλού προϋπολογισμού ασπρόμαυρη αυτή δημιουργία που είναι βασισμένη πάνω σε ένα ενδιαφέρον σενάριο, παραδίδει μαθήματα αισιοδοξίας και θετικής αντιμετώπισης της Νεοϋορκέζικης καθημερινότητας η οποία εμάς δεν μας κόφτει και τόσο. Ωστόσο, με έξυπνο και ειρωνικό τρόπο η ταινία μελετά τη συμπεριφορά μιας κοπέλας στο σταυροδρόμι της ενήλικης ζωής της και παράλληλα αποτίει με σεβασμό ένα μικρό ύμνο στο γαλλικό Νέο Κύμα των Τριφό και Γκοντάρ.

Το Απαγορευμένο Ποδήλατο (Wadjda)

Της Χάιφα Αλ Μανσούρ. Διάρκεια: 98′. Με τους Ρεμ Αμπντουλάχ, Βαντ Μοχάμεντ, Αμπντουλραμάν Αλ Γκοχανί, Σουλτάν Αλ Ασάφ.

Ένα κορίτσι σε ένα προάστιο του Ριάντ επιθυμεί ένα ποδήλατο, αλλά όχι μόνον δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά και αν το αγοράσει θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κοινωνικό έλεγχο, που δεν επιτρέπει στα κορίτσια να κάνουν ποδήλατο, διότι πιθανόν «να μην μπορούν να κάνουν παιδιά». Έτσι αποφασίζει παρά την αντιπάθειά της προς το μάθημα των θρησκευτικών, να μάθει απ’ έξω εδάφια από το Κοράνι και να διαγωνισθεί προκειμένου να κερδίσει τα χρήματα με τα οποία θα αγοράσει το ποδήλατο.

Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετείται από μια γυναίκα σαουδαραβικής εθνικότητας και καταγωγής. Αυτό και μόνο αποτελεί επίτευγμα σε μια αυταρχική χώρα όπου οι κινηματογραφικές αίθουσες απαγορεύονται, ενώ οι γυναίκες δεν μπορούν να οδηγήσουν ή να ψηφίσουν. Όσο για τη ταινία με τη στρωτή της αφήγηση, δίχως περιττούς μελοδραματισμούς θα αγγίξει τις ευαίσθητες ψυχές χάρη στο εμψυχωτικό μήνυμα ελπίδας που μεταδίδει στις νέες γυναίκες σε ένα ανδροκρατούμενο και θεοκρατικό καθεστώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα