Η Κύπρος ναυάγησε στο πρωτοσέλιδο του Economist

Όπως υπογραμμίζει το άρθρο, αν και η Κύπρος είναι ο «νάνος» της Μεσογείου, με το ΑΕΠ της να αγγίζει μόλις τα 23 δισ. ευρώ, η κρίση που διανύει μπορεί να έχει «δηλητηριώδης» μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Χαρακτηρίζοντας παράλληλα την εβδομάδα που προηγήθηκε ως καταστροφική.

Διάχυση του φόβου για επιδρομή στις καταθέσεις

Σύμφωνα με τον Economist, οι χειρισμοί

στο κυπριακό ζήτημα έσπειρε τον φόβο ότι «επιδρομές» στις καταθέσεις μπορεί να εφαρμοστούν και σε άλλα κράτη-μέλη όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Επίσης αποκάλυψαν την έλλειψη προόδου προς την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στα ευρωπαϊκά προβλήματα. «Ιδανικά όλη αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους να πιέσουν για μεταρρυθμίσεις, ωστόσο ενόψει των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο κάτι τέτοιο μοιάζει εξαιρετικά απίθανο.» υπογραμμίζει ο συντάκτης του άρθρου.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η Κύπρος έχει χρεοκοπήσει, με βάση το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος, αν αναλάβει τις επισφάλειες των τραπεζών της, θα φτάσει στο 145% του ΑΕΠ της, ο Economist προτείνει ως λύση την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Επίσης ο αρθρογράφος προτείνει να μην εφαρμοστεί κούρεμα σε καταθέτες και ομολογιούχους προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο φόβος για παρόμοιες τακτικές και σε άλλες μεγαλύτερες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.

«Οχι» στο κούρεμα των καταθέσεων

Το περιοδικό χωρίς να παίρνει θέση για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής αλλά χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο εκφοβισμού της κυπριακής πλευράς, τονίζει ότι η επιλογή της Κύπρου για επιβολή κουρέματος σε όλες τις καταθέσεις ανεξαιρέτως ποσού, ήταν ατυχής.

«Μέχρι στιγμής, από τις 147 τραπεζικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει από το 1970 το Διεθνές Ταμείο, καμία δεν προκάλεσε απώλειες σε όλους τους καταθέτες ανεξαρτήτως χρηματικού ποσού και τραπεζικού ιδρύματος». Όπως συμπληρώνει, τώρα πλέον, οι καταθέτες σε αδύναμες τράπεζες, αδύναμων χωρών, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για ενδεχόμενη επιδρομή στις οικονομίες τους. «Οι καταθέτες στην Ιταλία δεν έχουν πανικοβληθεί ακόμη. Αλλά θα το πάθουν αν η ευρωζώνη επιχειρήσει να τους “σώσει” και αυτούς».

Το φταίξιμο γι αυτό, αναφέρει το άρθρο, θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ της Κύπρου και των πιστωτών της. «Η Κύπρος είναι ένοχη για πολλά. Καλωσόριζε τους Ρώσους και επέτρεπε στις τράπεζές της να διογκωθούν. Τα περιουσιακά τους στοιχεία έφταναν το 800% του κυπριακού ΑΕΠ το 2011.»

Οι ευθύνες των Ευρωπαίων

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ευθύνες φέρουν και οι πιστωτές με την Άνγκελα Μέρκελ να έχει ως προτεραιότητα της να εξαντλήσει την αυστηροτητά της ενόψει των γερμανικών εκλογών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας δουλειά είναι να προστατεύει την οικονομική σταθερότητα, να έχει γίνει μέρος ενός σχεδίου που κατέληξε να την θέτει σε κίνδυνο.

Το χειρότερο που μπορούν να κάνουν αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τον Economist, είναι να αφήσουν την Κύπρο να εξέλθει της ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για το νησί αλλά και για την αξιοπιστία του ευρώ.

Το ενδεχόμενο να αφεθεί η διάσωση της Κύπρου στα χέρια της Ρωσίας αφήνοντάς τη να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και εκμεταλλευόμενη τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι μια κάποια λύση αλλά όχι η καλύτερη. Προτιμότερη, κατά τον Economist, είναι μια αναθεώρηση της συμφωνίας με την ευρωζώνη.

Οι λάθος χειρισμοί αυξάνουν το κόστος διάσωσης

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η ζημιά που έγινε την περασμένη εβδομάδα έχει ήδη αυξήσει το ύψος του πακέτου διάσωσης της Κύπρου καθώς οι οικονομικές υποθέσεις που έγιναν κατά το κομβικό eurogroup της περασμένης εβδομάδας έχουν παλιώσει. «Θα υπάρξει μαζική διαρροή κεφαλαίων μόλις ανοίξουν οι τράπεζες. Το οικονομικό μοντέλο των off shore χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έσπασε. Από δω και στο εξής η Κύπρος πρέπει να βρει νέες πηγές ευημερίας όπως είναι η ταχύτερη δυνατή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.» Ωστόσο κατά τη γνώμη του Economist η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν μια συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους που θα οδηγήσει στην ενοποίηση της Μεγαλοννήσου κάτι το οποίο θα τόνωνε τόσο τον τουρισμό όσο και το ΑΕΠ.

Η φθορά του ευρώ

Τέλος, σύμφωνα με το κύριο άρθρο του Economist, η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που νιώθει την κακομεταχείρηση από τις πιστώτριες χώρες της Ευρώπης. Η οικονομία της ευρωζώνης είναι στάσιμη, ενώ το ευρώ «από σύμβολο ενός ευρύτερου πολιτικού πλάνου έχει καταλήξει να μοιάζει σαν ένα γάμο χωρίς αγάπη, στον οποίο το κόστος του «χωρισμού» είναι το μόνο κίνητρο που κρατάει τα εμπλεκόμενα μέρη μαζί» καταλήγει το άρθρο.

Δείτε όλο το άρθρο εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα