Η κρίση χρέους φέρνει στις Βρυξέλλες τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ

20:13 8/4/2013 - Πηγή: Matrix24

«Η οικονομική μας σταθερότητα εξακολουθεί να εξαρτάται από αυτό που συμβαίνει πέραν των συνόρων μας και η υγεία και η σταθερότητα της Ευρώπης έχουν μεγάλη σημασία για μας», σημείωσε ο Λου σε δηλώσεις που έκανε έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

«Με ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τα σχέδια των Ευρωπαίων εταίρων μας για την ενίσχυση της ζήτησης αυτήν την περίοδο της αύξησης της ανεργίας», πρόσθεσε ο Λου, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, ο Αμερικανός υπουργός

Οικονομικών θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν έμφαση στην στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς σήμερα, εν μέσω ύφεσης, επιχειρούν να επιλύσουν την κρίση χρέους με μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας. Η καταδίκη των μέτρων λιτότητας από ανώτατο δικαστήριο στην Πορτογαλία, οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου διάσωσης και το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία θέτουν νέα εμπόδια στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο Δουβλίνο, τονίζεται χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η σταδιακή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και η παγκόσμια προσπάθεια για την στήριξη της ανάπτυξης μέσω νομισματικών μέτρων θα μπορούσε να απειληθεί από την ύφεση που παρουσιάζει η ευρωζώνη, όπου η ανεργία εκτινάχθηκε στο ποσοστό-ρεκόρ 12%.

Ο Λου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Φεβρουαρίου, συναντήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τον Ρόμπεϊ, αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Επίτροπο που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και αυτόν που είναι αρμόδιος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ.

Στις συνομιλίες που είχε με τον Μπαρόζο και οι δύο «υπογράμμισαν το γεγονός ότι οι προσπάθειες υπέρ της ανάπτυξης θα πρέπει να συνοδεύουν την δημοσιονομική προσαρμογή», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.

Κατά τις συνομιλίες αυτές συζητήθηκε επίσης η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και η οποία αντανακλά την «βαθιά μας πεποίθηση ότι οι οικονομικές μας σχέσεις μπορούν να είναι ακόμη πιο παραγωγικές όσον αφορά τις συναλλαγές, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη», όπως σημείωσε ο Λου.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντήσει επίσης εντός της ημέρας τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι, προτού μεταβεί στην Φραγκφούρτη και στην συνέχεια στο Βερολίνο. Στην Φραγκφούρτη αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Η εφημερίδα Wall Street Journal, αναφερόμενη στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι αντανακλά εν μέρει το φόβο ότι η αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του χρέους μπορεί να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία σε μια ευαίσθητη στιγμή, όταν η αμερικανική οικονομία μοιάζει να κερδίζει έδαφος. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κ. Λου, ο οποίος —όπως τονίζεται— δεν διαθέτει τη διεθνή εμπειρία του προκατόχου του, θα ασκήσει πιέσεις για τη λήψη αποφασιστικότερων δράσεων με στόχο τον τερματισμό της κρίσης χρέους, ενώ σύμφωνα με δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει μια επανάληψη της προσέγγισης που ακολούθησε για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα