Η εξάρθρωση της Χ.Α. «μπλοκάρει» τον ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου, ήταν εμφανής η αμηχανία πολλών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, καθώς άλλοι «προσπερνούσαν» ότι ήταν πρωτοβουλία της κυβέρνησης το κύμα συλλήψεων, ενώ άλλοι αναγνώριζαν ότι πρόκειται για «επιτυχία», αλλά εξαπέλυαν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για την «κατόπιν εορτής» εξάρθρωση της νεοναζιστικής συμμορίας.

Σαν να μην έφταναν αυτά, το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστή η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία κατέληγε ζητώντας εκλογές,

με τη χαρακτηριστική φράση «τη λύση θα δώσει ο λαός».

Ναι μεν, αλλά…

Εν γένει, η αντικειμενική επιτυχία της κυβέρνησης να εξαρθρώσει τη νεοναζιστική οργάνωση έχει προκαλέσει αμηχανία στην Κουμουνδούρου, καθώς αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» την πιθανότητα να πιστωθεί απολύτως η κυβέρνηση τα τελευταία γεγονότα. Παρόλα αυτά, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου παραδέχεται ότι πρόκειται για επιτυχία, αλλά στέλνει αλλού… τον λογαριασμό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια «μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας, του αντιφασιστικού κινήματος, της δημοκρατικής Ευρώπης», ενώ πρόσθεσε ότι «η οργή για την Χ.Α. στην Ελλάδα και το εξωτερικό έβαλε φωτιά στα μπατζάκαι της κυβέρνησης που μέχρι χθες έκανε πως δεν καταλαβαίνει και έψαχνε στους νεοναζί για μελλοντικές συνεργασίες».
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερτονίσει όσα επεισόδια του παρελθόντος «αποδεικνύουν» το πολιτικό φλερτ της κυβέρνησης με την Χρυσή Αυγή. Ήδη, στελέχη του κόμματος ετοιμάζουν φακέλους, που θα περιέχουν δηλώσεις του Φαήλου Κρανιδιώτη πως «η Χρυσή Αυγή έριχνε μερικές ψιλές» αλλά και την περίφημη διαρροή του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος εφέρετο να είχε πει σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως «υπάρχει πάντα και το απευκταίο ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή».

Εκλογές

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου έχουν «διορθώσει» και την επιχειρηματολογία περί εκλογών. Ενώ, δηλαδή, τις πρώτες ώρες μετά τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν να ζητεί εκλογές για… την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, πλέον οι εκλογές ζητούνται, αλλά μόνο σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών -εφόσον παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από τις έδρες τους. «Οι εκλογές σε μια δημοκρατία δεν είναι κατάρα είναι ευλογία», επισήμανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως «λέει όχι στη Δημοκρατία». Το αίτημα περί εθνικών εκλογών αναμένεται να κλιμακώσει η Κουμουνδούρου, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, καθώς ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούν πως αν στις επαναληπτικές η ΝΔ έρθει δεύτερη, «θα έχει απολέσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα