Χρυσή Αυγή, τρόικα, εκλογές… και Επιχείρηση Blitzkrieg!

Βρε πως τα φέρνει η … τύχη καμιά φορά: Η δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα ήταν η αφορμή για να αρχίσει να ξετυλίγεται η δράση της Χρυσής Αυγής.

Σε μια περίοδο που έτρεχαν «καυτά» ζητήματα, όπως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η απειλή νέων πρόσθετων μέτρων.

Είναι άλλωστε εμφανές εδώ και πολύ καιρό ότι οι τεχνοκράτες Βρυξελλών και Ουάσιγκτον

διαπιστώνουν πως υπάρχουν αρκετά «κενά» στην εφαρμογή του προγράμματος και επιμένουν να θέτουν ζητήματα όπως οι «τρύπες» των ασφαλιστικών Ταμείων, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, οι ομαδικές απολύσεις και το «λουκέτο» στις αμυντικές βιομηχανίες και την ΛΑΡΚΟ.

Η ανησυχία του Πρωθυπουργού για την απολύτως τεχνοκρατική προσέγγιση των πιστωτών, την στιγμή που η χώρα είναι ένα «καζάνι» που σιγοβράζει λόγω της εξοντωτικής ύφεσης, της εκρηκτικής ανεργίας, των βαρύτατων φόρων και των «πετσοκομμένων» μισθών και συντάξεων, είναι εμφανής.

Δεν ήταν τυχαίο ούτε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές όπου και προσπάθησε να πείσει τους Ευρωπαίους πως η Αθήνα πρέπει να αντιμετωπιστεί πλέον λιγότερο αυστηρά και με ενέργειες που θα δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη, ούτε η επικείμενη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ίσως δεν ήταν τυχαία ούτε τα σενάρια για εκλογές που κυκλοφόρησαν λίγες ώρες μετά την δολοφονία Φύσσα, τα οποία βεβαίως ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να διαψεύσει.

Αυτή την στιγμή, στις «πολιτικές» – όπως εξελίσσονται- διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, το «χαρτί» των εκλογών θα μπορούσε ενδεχομένως και να αξιοποιηθεί: Οι ξένοι γνωρίζουν ότι εάν προκύψει μία νέα -ενδεχομένως και παρατεταμένη- προεκλογική περίοδος το πρόγραμμα θα πέσει και άλλο έξω. Και η συζήτηση για το εάν αντέχει ή όχι η Ευρώπη μια Ελλάδα που αδυνατεί λόγω νέων εκλογών να εφαρμόσει το πρόγραμμα …θα «φουντώσει» εκ νέου.

Από την πλευρά του, βεβαίως γνωρίζει πως ακόμη και να προκηρύξει εκλογές μάλλον κερδισμένος θα βγει, καθώς οι «διαμαρτυρόμενοι», κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, δύσκολα θα αναζητήσουν στέγη στον …ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το «ξήλωμα του πουλόβερ» της Χρυσής Αυγής, πετυχαίνει με ένα σμπάρο …τρία τρυγόνια: Ο «βραχνάς» της σκληρά οργανωμένης ακροδεξιάς που στρατολογούσε με ευκολία αρκετές οικογένειες χτυπημένες από την κρίση, θα απασχολεί ελάχιστα πλέον, καθώς η ηγετική ομάδα είναι φορτωμένη με αδικήματα του μισού ποινικού κώδικα. Από την άλλη, κερδισμένα βγαίνουν σε επίπεδο μετακίνησης ψηφοφόρων από την διαλυμένη ΧΑ, τα κόμματα εξουσίας. Και επιπλέον, η Αθήνα κερδίζει «πολιτικούς» πόντους στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αφού με αφορμή την άνοδο της ΧΑ λόγω μνημονίου, μπορεί άνετα να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη να μην «φορτωθεί» η ελληνική κοινωνία με πρόσθετα νέα μέτρα. Και να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους οι πιστωτές στην εφαρμογή του προγράμματος.

Όλο αυτό, αν και χρειάστηκε ένα τυχαίο γεγονός για να εκτυλιχθεί, θυμίζει λίγο.. επιχείρηση Blitzkrieg!

Βεβαίως, υπάρχει και η παράμετρος της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την χώρα μας: Με τις Βρυξέλλες να ζητούν εδώ και αρκετό καιρό να «καθαρίσει» το τοπίο ενόψει αυτής της υποχρέωσης, σίγουρα διαπίστωσαν πια πως η Αθήνα σε αυτό το πεδίο …έκανε το καθήκον της.

Keywords
Τυχαία Θέματα