Η επιστροφή του μαύρου χρήματος γεμίζει τον «κουμπαρά» του δημοσίου

Η αρχή έγινε με την απόφαση των Ελβετών, που άναψαν πράσινο φως για την επιστροφή 1,4 εκατ. ευρώ, που κατά ομολογία του προφυλακισμένου πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα αποτελούν μέρος της μίζας που εισέπραξε για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία είπε το ναι για την αποδέσμευση και την επιστροφή των επίμαχων ποσών απευθείας στο ταμείο του ελληνικού δημοσίου, παρά το γεγονός ότι τα λεφτά είχαν κατασχεθεί πρώτα από τις ελβετικές αρχές όταν άρχισε να

ξετυλίγεται το κουβάρι με την αποκαλυπτική ομολογία Κάντα στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τραπεζικό λογαριασμό ενός Trust καθώς και ενός ασφαλιστικού προγράμματος σε τράπεζες της Γενεύης.

Η συμφωνία πάντως αυτή μεταξύ ελληνικής και ελβετικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με νομικούς αποκτά πολλαπλάσια σημασία, καθώς μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για την αποδέσμευση , πάντα υπό την αίρεση της άμεσης επιστροφής των χρημάτων στον κουμπαρά του δημοσίου, και άλλων χρηματικών υποθέσεων που παραμένουν παγωμένα σε τράπεζες τους εξωτερικού και δη της Ελβετίας.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα, επικαλούνται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση του προφυλακισμένου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντίάδη, σε λογαριασμούς του οποίου έχουν δεσμευθεί περί τα 160 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που και άλλοι κατηγορούμενοι ακολουθήσουν την ίδια οδό και με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται και προβλέπει ευνοϊκότερη μεταχείριση για όσους φέρνουν πίσω τα κλεμμένα – κατά το κοινώς λεγόμενο – ο ειδικός λογαριασμός του δημοσίου μπορεί να … εμπλουτιστεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Και από την άλλη πλευρά πάλι, οι κατηγορούμενοι θα έχουν και ένα κίνητρο να προβούν σε αυτή την ενέργεια- ομολογία, καθώς θα μπορούν να προσβλέπουν σε μία ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα