Το ΙΕΤΜ στην Αθήνα

Η συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες ΙΕΤΜ, φιλοξενείται για πρώτη φορά στη χώρα μας από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου 2013. Η συντονίστρια της διοργάνωσης στην Αθήνα, Κέλλυ Διαπούλη μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Νάνσυ Αγγελοπούλου. Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών (υπεύθυνοι προγράμματος, παραγωγοί κτλ) απ' όλη την Ευρώπη αναμένεται να συγκεντρωθούν,
προκειμένου να γνωρίσουν τους Έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες και το έργο τους με στόχο να οριστεί το «αύριο» των παραστατικών τεχνών.

Ερ. Μιλήστε μας για την πρώτη συνάντηση του IETM που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Κ.Δ. Είναι η πρώτη και η μόνη φορά που θα γίνει γιατί η συγκεκριμένη διοργάνωση ταξιδεύει σε διαφορετικές χώρες κάθε φορά, οπότε για να ξαναγίνει ένα IETM στην Ελλάδα θα περάσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Ερ. Τι είναι το IETM;

Κ.Δ. Το IETM είναι σήμερα το μεγαλύτερο και πιο αναγνωρισμένο δίκτυο παραστατικών τεχνών διεθνώς. Είναι ένας οργανισμός, μέλη του οποίου είναι μεγάλοι καλλιτεχνικοί φορείς, φεστιβάλ και ομάδες. Όλοι αυτοί συγκεντρώνονται δύο φορές το χρόνο, σε διαφορετική κάθε φορά χώρα, για να διασυνδεθούν, να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και να δουν τις τρέχουσες εξελίξεις. Αυτές οι συναντήσεις είναι τα plenary meetings του IETM. Εδώ λοιπόν στην Αθήνα, η Διεθνής Συνάντηση Παραστατικών Τεχνών, είναι ένα plenary meeting του IETM. Το οποίο σημαίνει ότι θα συγκεντρωθούν όλα τα μέλη του IETM, δηλαδή περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες και επαγγελματίες απ' όλο τον κόσμο για να συζητήσουμε όλοι μαζί και για να γνωρίσουν βεβαίως την ελληνική σκηνή και τους Έλληνες καλλιτέχνες. Η συνάντηση είναι ανοιχτή σε όλους τους Έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες ανεξαρτήτως από το αν είναι μέλη του IETM.

Ερ. Ποιο είναι το πρόγραμμα της συνάντησης;

Κ.Δ. Κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών, στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων θα γίνεται μία σειρά θεματικών συζητήσεων που αφορούν σε διάφορα θέματα του χώρου. Στα προγράμματα χρηματοδότησης, σε θέματα πολιτιστικής πολιτικής, σε θέματα κινητικότητας των καλλιτεχνών, ενημέρωση για τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης, ενημέρωση για το πως ο χώρος αυτοοργανώνεται, για νέα μοντέλα οργάνωσης των καλλιτεχνών και των πολιτιστικών χώρων. Το πλαίσιο είναι πάρα πολύ ευρύ, θα γίνουν γύρω στις 15 θεματικές συναντήσεις, κάποιες από αυτές θα αφορούν αποκλειστικά στην ελληνική πραγματικότητα. Οπότε είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο των παραστατικών τεχνών, από όποια θέση κι αν εργάζονται, δηλαδή καλλιτέχνες, διαχειριστές, μάνατζερ, στελέχη πολιτιστικών οργανισμών, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, να βρεθούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε όλοι μαζί για τις συνθήκες εργασίας μας και για το πως μπορούμε να τις βελτιώσουμε. Ακόμα πως μπορούμε να δημιουργήσουμε κάποιες συνθήκες που θα διευκολύνουν τη δουλειά των καλλιτεχνών και όλων μας. Τα μέρη που θα αναφέρονται στην ελληνική κατάσταση θα είναι 4 και θα αφορούν σε θέματα πολιτικής, χρηματοδότησης, οργάνωσης και αυτοοργάνωσης του χώρου και στο θέμα των φεστιβάλ.
Μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων, κάποια τμήματα των συζητήσεων θα έχουν μορφή πιο εργαστηριακή, που εκεί καλλιτέχνες και επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πληροφορίες και να αποκτήσουν τεχνογνωσία για το πως μπορούν να χρησιμοποιούν κάποιες πηγές πληροφόρησης, τι διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης υπάρχουν, για το πως μπορούν να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους στο θέμα της υποστήριξης της δουλειάς τους. Τα εργαστήρια αυτά σχετίζονται με τις συζητήσεις που θα γίνουν.

Ερ. Η συνάντηση όμως περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραστάσεις και καλλιτεχνικές δράσεις..

Κ.Δ. Ο στόχος μας ήταν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατό περισσότερους καλλιτέχνες γιατί ανάμεσα στους ανθρώπους που έρχονται υπάρχουν πολλοί διοργανωτές, οι οποίοι μπορεί να δουν δουλειές που τους ενδιαφέρουν και να τις καλέσουν στο εξωτερικό. Είναι μια ευκαιρία για τους Έλληνες καλλιτέχνες να προωθήσουν τη δουλειά τους στο εξωτερικό. Ο δεύτερος στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση με την πόλη και με το κοινό, μια πιο προσωπική σχέση του καλλιτέχνη με το κοινό. Σκεφτήκαμε κάποια ελληνικά κλισέ όπως είναι το καφενείο, το συμπόσιο και ο περίπατος και καλέσαμε τους καλλιτέχνες πάνω σε αυτές τις θεματικές να προτείνουν κάποιες ιδέες για το πως θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα καφενείο. Να είναι εκείνοι που υποδέχονται το κόσμο σε ένα καφενείο. Πήραμε πάρα πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Ερ. Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής των προτάσεων που δεχτήκατε;

Κ.Δ. Το πρώτο κριτήριο ήταν το αισθητικό. Επίσης, έπρεπε οι παραστάσεις να είναι εύκολες στη μεταφορά τους και το τρίτο ήταν η πορεία και το ενδιαφέρον της κάθε ομάδας στον τομέα του να διασυνδεθεί με το εξωτερικό. Γιατί το IETM είναι μια μεγάλη ευκαιρία και αν οι καλλιτέχνες δεν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μετά και οι ίδιοι το θέμα της διασύνδεσης με τους ανθρώπους που θα γνωρίσουν εδώ, δεν πρόκειται να έχουμε αποτέλεσμα.

Ερ. Σε ποιους χώρους θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση και οι παραστάσεις;

Κ.Δ. Το κομμάτι των συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων που είναι και συνδιοργανωτής. Oι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Bios, το Ρομάντζο, το Βυρσοδεψείο και το Τεχνοστάσιο art factory που είναι συνεργαζόμενοι φορείς της διοργάνωσης. Και οι δράσεις σαφώς θα ανοίξουν σε διάφορους χώρους μέσα στην πόλη και σε ανοιχτούς χώρους ακόμη.

Ερ. Πόσο κοστίζει το εισιτήριο των παραστάσεων και των καλλιτεχνικών δράσεων;

Κ.Δ. Όλες οι παραστάσεις και οι καλλιτεχνικές δράσεις θα έχουν ένα εισιτήριο της τάξης των 10 ευρώ και είναι ανοιχτές και στο ελληνικό κοινό αν θέλει να τις παρακολουθήσει.

Ερ. Που βρίσκει κάποιος ενδιαφερόμενος πληροφορίες για τη συμμετοχή του στη συνάντηση;

Κ.Δ. Στις σελίδες http://ietm.org/ και www.busart.org. Να διευκρινίσω όμως, ότι το κομμάτι των συναντήσεων αφορά μόνο τους επαγγελματίες του χώρου, ηθοποιούς, θεωρητικούς, μάνατζερ, στελέχη που εργάζονται σε Δήμους ή και στο υπουργείο Πολιτισμού, δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Το κόστος εγγραφής για τους Έλληνες διαμορφώνεται στα 50 ευρώ για το τριήμερο. Το κόστος αυτό να σημειώσω, είναι πολύ μικρότερο απ' αυτό που πληρώνουν οι ξένοι επισκέπτες οι οποίοι καλύπτουν μόνοι τους και τα έξοδα διαμονής και τα μεταφορικά για να έρθουν εδώ και να μας γνωρίσουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα