Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΔΙΑΒΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

20:45 6/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Η αποτυχία της Ε.Ε. να επιλύσει την κρίση στην Ευρωζώνη όχι μόνο πλήττει την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία αλλά αποκαλύπτει και τις αδυναμίες των δημοκρατιών της Ανατολικής Ευρώπης.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Ρουμανίας όπου η εδώ και περίπου σύγκρουση εξουσιών συνεχίζεται με το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να μην έχει αποφασίσει για το εάν είναι έγκυρο ή όχι το δημοψήφισμα που

διενεργήθηκε για την αποπομπή του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου. Η πολεμική  αναπτύχθηκε και καθοδηγήθηκε από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, ο οποίος επικρίθηκε έντονα από την Ε.Ε. για επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου και των θεσμών του και συγκεκριμένα για την ανεξαρτησία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στη Ρουμανία.

Μάλιστα σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Ιοάν Ρους, στο επίκεντρο της πολεμικής που έχει ξεσπάσει για το δημοψήφισμα σχετικά με την αποπομπή του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου, ανακοίνωσε  πως παραιτείται.

Η παραίτηση του Ρουμάνου υπουργού έρχεται μετά την αναβολή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον αν είναι ή όχι έγκυρο το δημοψήφισμα, ζητώντας από την κυβέρνηση να επαληθεύσει τους εκλογικούς καταλόγους.

Παράλληλα στη γειτονική με τη Ρουμανία, στην Ουγγαρία ο λαϊκιστής κεντροδεξιός ηγέτης Βίκτορ Ορμπάν προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο της κεντρική τράπεζας και άλλων ινστιτούτων.

Όμως λογάριαζε χωρίς των ξενοδόχο καθώς η Κομισιόν στις  18 Ιανουαρίου αποφάσισε  να οδηγήσει την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αφορμή τη συνταγματική τροποποίηση της ουγγρικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση άσκησης πολιτικού ελέγχου στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Επίσης οι πρόσφατες εκλογές στη Σερβία ανέδειξαν τον υπερεθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς στον προεδρικό θώκο και τον εκπρόσωπο Τύπο του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ίβιτσα Ντάτσιτς και όλα αυτά την ώρα που η Σερβία προσπαθεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Όλοι αυτοί οι πολιτικοί οφείλουν την άνοδό τους στην εξουσία, στην οικονομική κρίση που διέπει την Ε.Ε. και την οποία σύμφωνα με το λαϊκό αίσθημα οι προκάτοχοί τους, ή ο Μπασέσκου στην περίπτωση της Ρουμανίας δεν αντιμετώπισαν σωστά. Αύξησαν το χρέος, επέβαλαν αυστηρά μέτρα λιτότητας ή απέτυχαν να μειώσουν την ανεργία και να επιτύχουν  ανάπτυξη.

Τόσο ο Ορμπάν και ο Πόντα έχουν επικριθεί από την Ε.Ε. όπου τους έχει επιστήσει την προσοχή για ενδεχόμενο κατάρρευση όλων εκείνων των δημοκρατικών θεσμών που θεμελιώθηκαν με κόπους χρόνων έπειτα και από την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων που έλεγχαν τα κράτη αυτά επί δεκαετίες.

Η Κομισιόν τον περασμένο μήνα απέστειλε στον Πόντα  λίστα απαιτήσεων 11 σημείων για τη διόρθωση των αυταρχικών νομοθεσιών που ήθελε να προωθήσει. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί αν και οι αρμόδιοι φορείς είναι πολύ σκεπτικοί όσον αφορά στις πραγματικές του προθέσεις.

Η πτώση κομμάτων και η αντικατάστασή τους από άλλα με αντιευρωπαϊκή τοποθέτηση   στην Ε.Ε. λόγω της κρίσης χρέους μπορεί να αποδ

Keywords
Τυχαία Θέματα