Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΟΔΗΓΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η χθεσινή ενέργεια του ΠΑΣΟΚ να αποδοκιμάσει τον υπουργό Οικονομικών για τους χειρισμούς του στο Eurogroup, εάν δεν κρύβει κάποια άλλη σκοπιμότητα, είναι ακατανόητη.

Δεν μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, ενώ ο Ι. Στουρνάρας είναι ακόμη στις Βρυξέλλες

και μάλιστα να ζητά συνάντηση των τριών αρχηγών προκειμένου να δουν τι θα πράξουν. Αν δεν είναι άστοχη είναι τουλάχιστον άκομψη συμπεριφορά. Θα μπορούσε να περιμένει μερικές ώρες, να επιστρέψει ο υπουργός Οικονομικών, να συζητήσουν μαζί του οι πολιτικοί αρχηγοί και μετά μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να διατυπώσει όποιο σχόλιο ήθελε.

Εντάξει, όλοι ξέρουμε ότι ο Βενιζέλος δεν ήθελε εξαρχής τον Στουρνάρα για τη θέση. Όμως, αφ’ ης στιγμής ορίστηκε, πρέπει να συμφιλιωθεί με το γεγονός, και να προσπαθήσει να τον βοηθήσει στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει. Ως διατελέσας και ο ίδιος υπουργός Οικονομικών, γνωρίζει πολύ καλά και τις εξόχως αρνητικές διαθέσεις των εταίρων-δανειστών μας, αλλά και το τι συνέβη στο Eurogroup.

Υποθέτω ότι θα έχει μιλήσει, στο τηλέφωνο, με τον Ι. Στουρνάρα και θα έχει μάθει τι διεμείφθη μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και του προέδρου Γιούνκερ. Δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι όταν ο Στουρνάρας ζήτησε από τον (φιλέλληνα μην το ξεχνάμε) Γιούνκερ να περιληφθεί στο κείμενο της απόφασης και μια, έστω ήπιας διατύπωσης, αναφορά στην Ελλάδα, εκείνος όχι μόνον τον απέτρεψε, αλλά και του είπε να το ξεχάσει γιατί οι υπόλοιποι, στην περίπτωση αυτή, ήταν έτοιμοι να αποδοκιμάσουν ανοιχτά, με αναφορά στο κείμενο της απόφασης, την Ελλάδα για τον εκτροχιασμό του προγράμματος.

Δεν μπορεί να μην τα γνωρίζει αυτά ο Βενιζέλος. Θα αρκούσε ένα τηλέφωνο, αν όχι στον Στουρνάρα, τουλάχιστον στον Γιούνκερ, τον οποίον καλώς γνωρίζει, για να τα επιβεβαιώσει.

Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι γιατί έσπευσε ο Βενιζέλος να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για τον Στουρνάρα; Υποθέτω ότι θα πρέπει να απορρίψουμε τις δύο πρώτες απαντήσεις. Τη μία, που υποστηρίζει ότι έτσι είναι πάντα ο Βενιζέλος° βιαστικός. Και την άλλη, που θέλει τον Βενιζέλο να μην αποδέχεται ακόμη το γεγονός ότι υπουργός Οικονομικών ορίστηκε κάποιος, τον οποίον ο ίδιος εξ υπαρχής δεν ήθελε. Και οι δύο απαντήσεις δεν περιποιούν τιμή στον Βενιζέλο και δεν μπορεί να ισχύουν, αφού τον εμφανίζουν να πολιτεύεται εγωιστικά και με βάση τον συναισθηματικό του κόσμο.

Ας διερευνήσουμε τώρα τις πολιτικές απαντήσεις. Νομίζω μπορούν να δοθούν τρεις. Η πρώτη να έκανε ο Στουρνάρας του κεφαλιού του. Να παράκουσε δηλαδή την κυβερνητική εντολή. Άλλη γραμμή να του είχε δοθεί και άλλη να ακολούθησε. Να του είχε δοθεί ρητή εντολή να θέσει ανυπερθέτως το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού μνημονίου, αγνοώντας αντιδράσεις και συνέπειες. Είναι έτσι; Αν ναι, να βγουν και να το πουν καθαρά, και φυσικά πρέπει να απομακρύνουν αμέσως τον Στουρνάρα. Σε τέτοια ζητήματα δεν παίζεις.

Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Όχι μόνον επειδή  δεν πιστεύω ότι θα διέπραττε μία τέτοια ατιμία ο Στουρνάρας, α

Keywords
Τυχαία Θέματα