Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Τα πάνω κάτω στις κατανομές πόρων στους δήμους φέρνει η απογραφή του πληθυσμού.

Σε αρκετές περιπτώσεις αστικών δήμων οι απώλειες θα είναι σημαντικές, καθώς έχει διαπιστωθεί φυγή του πληθυσμού προς την περιφέρεια και τα προάστια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δήμου που θα υποστεί τεράστια απώλεια εσόδων είναι ο δήμος Αθηναίων ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει χάσει τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μέρος μόνιμων κατοίκων. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα οι κατανομές πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση γίνονται με βάση το πληθυσμό που έχει ο κάθε δήμος.

Όπως ενημέρωσε ο νέος υπουργός

Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης τους δημάρχους, η απογραφή βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και θα πρέπει να προετοιμαστούν προκειμένου οι κατανομές πόρων να γίνονται με βάση τα νέα απογραφικά δεδομένα του 2011 και όχι του 2001. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δήμοι που σημειώνουν απώλειες ζητούν να επανεξεταστεί το ζήτημα και οι διανομές των πόρων να γίνονται σύμφωνα με το πραγματικό πληθυσμό που έχουν και όχι με βάση το νόμιμο πληθυσμό.

Στη μια περίπτωση λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός που διαμένει μόνιμα σε μία περιοχή, ενώ στην άλλη καταγράφεται ο πληθυσμός που εμφανίζεται να είναι νόμιμος και εγγεγραμμένος στα μητρώα. Το σχετικό αίτημα δε φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι το ισχύον σύστημα είναι αντικειμενικότερο. Για να αποφευχθούν φαινόμενα ανατροπής του προγραμματισμού που έχει γίνει από αρκετούς δήμους έχει προταθεί και φαίνεται να εξετάζεται θετικά, οι ανατροπές που σχετίζονται με τα πληθυσμιακά κριτήρια να εφαρμοστούν από τις αρχές του νέου έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα