ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Πολιτική αστάθεια επικρατεί στο Ισραήλ μετά την παραίτηση του κόμματος Καντίμα από την κυβέρνηση. Ο Νετανιάχου έχει ακόμη το πάνω χέρι, δεν αποκλείεται πάντως να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Μπίμπι Νετανιάχου στο Ισραήλ, καθώς ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Καντίμα, Σαούλ Μοφάζ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κυβερνητική συμμαχία λόγω αγεφύρωτων πολιτικών διαφορών σε πρόταση νόμου που αφορούσε τη στρατιωτική θητεία των Αράβων Ισραηλινών και των υπερορθοδόξων

Εβραίων.

Όπως δήλωσε ο Γιοέλ Χασόν, εκπρόσωπος του κόμματος, 25 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης και μόνο τρεις ήταν τελικώς υπέρ της παραμονής. Η τελική απόφαση του Καντίμα ελήφθη σε συνέδριαση κεκλεισμένων των θυρών στελεχών του κομματος, κατά την οποία με δραματικό τόνο ο Σαούλ Μοφάζ ανακοίνωσε την απόφασή του η οποία ήλθε αμέσως μετά από ανακοίνωση που έλεγε ότι επί του ζητήματος δεν βρέθηκε η χρυσή τομή.

Η αποχώρηση του Καντίμα δεν δημιουργεί αριθμητικό πρόβλημα στον Νετανιάχου στην Κνεσέτ. Όμως του αφαιρεί τη δυνατότητα της  υπερ-πλειοψηφίας των 94 στην 120 μελών Βουλή του Ισραήλ, κάτι που γενικώς δεν συνηθίζεται. Για την πλειοψηφία αυτή το περιοδικό «Time» του είχε κολλήσει το παρατσούκλι ο Βασιλιάς του Ισραήλ. Θεωρητικά λοιπόν ο Νετανίαχου μπορεί να συνεχίσει μέχρι το τέλος της θητείας του όμως πολλοί πιστεύουν ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο, εννέα μήνες νωρίτερα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στο Ισραήλ και οι περισσότεροι θεωρούν σχεδόν βέβαιη την επανεκλογή του.

Το ζήτημα που καίει πολιτικά τώρα είναι τι θα απογίνει το Καντίμα, ένα κόμμα που προέρχεται από τα σπλάγχνα του Λικούντ του Νετανιάχου μετά από διάσπαση το 2005. Η Τζίπι Λίβνι που αντικαταστάθηκε από τον Μοφάζ ίσως ενεργοποιηθεί εκ νέου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν δυναμική επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, του πρώτου αρχηγού του Καντίμα, ο οποίος αθωώθηκε από το δικαστήριο μετά τις κατηγορίες περί διαφθοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα