Αντίδραση της Προεδρίας για το ελβετικό δημοψήφισμα

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:

«Η εισαγωγή ποσοστώσεων στη μετανάστευση των πολιτών της ΕΕ αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελβετικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται, στη σχετική διμερή συμφωνία που βρίσκεται σε ισχύ και η οποία αποτελεί κύριο παράγοντα, για την αρμονική ανάπτυξη των σχέσεών μας. Η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, συνιστά ουσιώδη Αρχή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου και θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών της, Ελβετών και υπηκόων

κρατών-μελών της ΕΕ, το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί και να προωθηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και είναι έτοιμη να εργαστεί από κοινού με την κυβέρνηση της Ελβετικής Ομοσπονδίας, με σκοπό να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των ζητημάτων που εγείρονται, από εδώ και στο εξής. Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία αυτή, σε συνεργασία με τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Λοράν Φαμπιούς: Ανησυχητικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Ελβετία μετά το «ανησυχητικό» αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό. «Είναι ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα γιατί σημαίνει ότι η Ελβετία θέλει να κλειστεί στον εαυτό της. Θα αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με την Ελβετία», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Φαμπιούς αναφερόμενος στην Ευρώπη.

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι ψήφισαν χθες με οριακή διαφορά υπέρ της επιβολής ορίου στον ετήσιο αριθμό μεταναστών στην Ελβετία. Το ελβετικό δημοψήφισμα για φρένο στη μετανάστευση, που αφορά ουσιαστικά τους υπηκόους των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών, βάζει σε τροχιά σύγκρουσης τη χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και απειλεί -με ενδεχομένως βαριές συνέπειες- το σύνολο της συνεργασίας με τους «28».

Η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη μετά το κλείσιμο της κάλπης απείλησε ότι πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες του αποτελέσματος «στο σύνολο των σχέσεών» της με τη Βέρνη. «Κατά τη γνώμη μου είναι άσχημα νέα τόσο για την Ευρώπη όσο και για τους Ελβετούς επειδή η Ελβετία θα τιμωρηθεί (οικονομικά) αν αποσυρθεί», σχολίασε ο Φαμπιούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα