Γκότζι μπέρι το… ελληνικό

Πρόκειται για το γκότζι μπέρι, η καλλιέργεια του οποίου ξεκίνησε στην Κεντρική Μακεδονία, προ τριετίας και την Κόρινθο τον περσινό Οκτώβριοκαι έχει ήδη εξελιχθεί σε πολλά υποσχόμενο εξαγώγιμο προϊόν. Στην Κοζάνη δημιουργείται

συνεργατικός σχηματισμός (cluster)που έχει ενώσει υπό τη σκέπη του δέκα μέχρι στιγμής καλλιεργητές και μεταποιητές του φρούτου και φιλοδοξεί να βάλει τα προϊόντα τους στις αγορές όλου του κόσμου. Στόχος είναι

η δημιουργία ενιαίου εμπορικού σήματος (brand name), η υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, η έρευνα, ανάπτυξη, δικτύωση και διεθνής προβολή του ελληνικού Γκότζι.

«Η καλλιέργεια ξεκίνησε ήδη στην Κεντρική Μακεδονία, προ τριετίας και την Κόρινθο τον περσινό Οκτώβριο, ενώ στόχος μας είναι να δημιουργηθούν αρχικά πέντε πυρήνες καλλιέργειας, στις περιοχές γύρω από τη Βέροια, την Κοζάνη, την Αλεξανδρούπολη, την Άρτα και την Κορινθία. Καλλιέργειες στις εν λόγω περιοχές υπάρχουν ήδη και μάλιστα από αυτές συγκεντρώνουμε και πειραματικά δεδομένα» εξήγησε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης δυτικής Μακεδονίας (ΙΠΑΔΜ), Χρήστος Τράντης. Ήδη παράγονται περίπου 5 τόνοι βιολογικών προϊόντων με ελληνικό γκότζι μηνιαίως: Μπισκότα, σοκολάτες, μαρμελάδα και καλλυντικά, που ξεκίνησαν ήδη να διατίθενται, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και με μεγάλη εταιρεία παραγωγής χυμών, για την παραγωγή και χυμού γκότζι.

«Ως προς τις εξαγωγές, αγορές-στόχοι είναι αυτές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γερμανίας, των αραβικών χωρών και των ΗΠΑ, όπου έχουμε ήδη σχετικές επαφές. Για να μπορέσουμε, όμως, να εξυπηρετούμε με συνέπεια έναν ξένο εμπορικό εταίρο, θα πρέπει να μπορέσουμε να ”πιάσουμε” μια παραγωγή τουλάχιστον 1000 τόνων νωπού γκότζι το 2013 και το 2014, γι’ αυτό πρέπει τώρα να προσελκύσουμε περισσότερους παραγωγούς», σημείωσε ο Χρ. Τράντης.

(Πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα