«ΓΚΑΖΙ» ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΦΕΤΕΙΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΣΤΕ

19:05 9/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Κανένας διοικητικός  εφέτης δεν θα μπορεί να εκδικάζει κάθε χρόνο λιγότερες από 120 υποθέσεις, όπως αποφάνθηκε η διοικητική ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα μέλη της οποίας αναγνωρίζοντας τους καθυστερημένους ρυθμούς  για την έκδοση αποφάσεων προσπαθεί  να  επιταχύνει τις διαδικασίες.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί  συνεδρίασαν με σκοπό  να εγκρίνουν τους κανονισμούς λειτουργίας  των διοικητικών εφετείων ανά τη χώρα . Αναγνώρισαν ότι ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων και στα διοικητικά δικαστήρια αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς , ενώ η αναμονή για την έκδοση των αποφάσεων έχει

υπερβεί τα ανεκτά όρια .

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο του 2011 «η μέση ετήσια καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων ανερχόταν σε 3,5 χρόνια περίπου για τα Διοικητικά Εφετεία και σε 5 και πλέον έτη για τα Διοικητικά Πρωτοδικεία».

Η Ολομέλεια μάλιστα έβγαλε κόκκινη κάρτα για τον κανονισμό του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων που προβλέπει ότι σε κάθε δικαστή ανατίθενται 10-17 υποθέσεις κατά μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης το επίμαχο Εφετείο της Ηπείρου παρουσιάζει, σε σύγκριση με ανάλογης δυναμικότητας δικαστήρια, τον μικρότερο αριθμό διεκπεραιωμένων υποθέσεων πανελλαδικά.

Αναλυτικότερα, στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, δυναμικότητας 5 εφετών, το περασμένο έτος συζητήθηκαν 357 υποθέσεις. Δηλαδή, 70 περίπου υποθέσεις ανά δικαστή ετησίως, ο οποίος συμμετείχε σε μία δικάσιμο κατά μήνα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και με γνώμονα πάντα την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης η Ολομέλεια  δεν ενέκρινε κανονισμούς  διαφόρων διοικητικών δικαστηρίων και τους… γύρισε πίσω  για να τροποποιηθούν και να συμπεριληφθεί το πλαφόν των 120 υποθέσεων ετησίως ανά δικαστή.

Keywords
Τυχαία Θέματα