ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΘΑ ΝΑΙ Ο ΑΛ. ΣΙΠΡΑΣ

Στην πολιτική είναι σημαντικό πράγμα να έχεις ιδέες. Εξ ίσου σημαντικό όμως είναι να έχεις και πρακτικό πνεύμα. Και ο νεαρός ηγέτης του ΣYΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν το διαθέτει.

Ίσως η επιτυχία, στις πρόσφατες εκλογές, να του φούσκωσαν τα μυαλά και να μην καταλαβαίνει ότι η προσφυγή εκ νέου στις κάλπες μπορεί να αποβεί καταστροφική για τον ίδιο, για το κόμμα του, αλλά και για την προοπτική ανασύνθεσης της Αριστεράς με όρους κυβερνητικής εξουσίας.

Αν οδηγηθούμε σε εκλογές

τον Ιούνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην μειωθούν οι έδρες που κέρδισε θα πρέπει να έλθει πρώτο κόμμα. Εάν δεν λάβει το μπόνους των 50 εδρών, οι 52 έδρες που κέρδισε μπορεί, ακόμη κι αν επιτύχει το ίδιο ποσοστό (16,78%), να γίνουν 44 και να φύγουν η Κουμουνδούρου και ο Τσίπρας από το κέντρο των ζυμώσεων και διεργασιών για σχηματισμό κυβέρνησης. Ακόμη κι αν αυξήσει το ποσοστό του ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι θα χάσει έδρες εάν δεν έλθει πρώτο κόμμα. Ο λόγος είναι απλός και ίσως να μην τον έχει σκεφτεί ο Αλ. Τσίπρας. Για να κρατήσει τις δυνάμεις του θα πρέπει η αναντιπροσώπευτη ψήφος (τα κόμματα δηλαδή που δεν υπερέβησαν το όριο του 3%) να παραμείνει στο 19% της 6ης Μαΐου.

Όμως είναι πιθανόν να συμβούν δύο πράγματα. Πρώτον, τα κόμματα που οριακά δεν μπήκαν στη Βουλή, τώρα να μπουν. Οι Οικολόγοι χρειάζονται περίπου 4.000 ψήφους, το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη 6.000 και η ΔΗΣΥ της Ντ. Μπακογιάννη 8.000. Εάν δεν υπάρξουν, όπως ακούγεται, συμπράξεις και τα κόμματα κατέλθουν εκ νέου μόνα τους είναι πολύ πιθανό και τα τρία να εισέλθουν στη Βουλή. Είτε για λόγους συμπαθείας (Οικολόγοι) είτε επειδή έχουν δεξαμενή άντλησης ψήφων (ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ) στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο. Μάλιστα το έργο τους γίνεται πιο εύκολο καθώς οι νέες εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης. Στην περίπτωση αυτή, είναι εύκολη η αποδέσμευση ψηφοφόρων από το κόμμα του Παν. Καμμένου που δεν διεκδικεί κυβέρνηση ή δεν κινδυνεύει να μην μπει στη Βουλή, αλλά και από υποψηφίους της Ν.Δ. που σίγουρα δεν θα εκλεγούν ή ακόμη και από αυτούς που σίγουρα εκλέγονται. Για παράδειγμα οι ψήφοι του Κυρ. Μητσοτάκη δεν θα χρειάζονται για τον ίδιο και θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην αδελφή του.

Το δεύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι οι Οικολόγοι και ο ΛΑΟΣ να κατέβουν μόνοι τους και η Ντ. Μπακογιάννη να ενώσει τις δυνάμεις της με τον Στεφ. Μάνο και τον Θ. Τζημέρο. Εάν αυτό συμβεί, ο φιλελεύθερος χώρος μπορεί αθροιστικά να πλησιάσει το 7%. Στην περίπτωση αυτή η αναντιπροσώπευτη ψήφος από το 19% θα πέσει στο 6% (αφαιρούμε 3% Οικολόγοι, 3% ΛΑΟΣ, 7% Φιλελεύθεροι), ενώ στην πρώτη περίπτωση στο 10% (αφαιρούμε 3+3+3). Αν τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων παραμείνουν ίδια, τότε λόγω της εισόδου και νέων κομμάτων στη Βουλή, οι έδρες τους θα μειωθούν. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ με το ποσοστό 16,78% και αναντιπροσώπευτη ψήφο 19% έλαβε 52 έδρες. Με το ίδιο ποσοστό και αναντιπροσώπευτη ψήφο 10%, οι έδρες του θα γίνουν 46-47. Με αναντιπροσώπευτη ψήφο 6% (δεύτερη περίπτωση με ενωμένο το φιλελεύθερο χώρο), οι έδρες του ΣΥΡΙΖΑ θα μειωθο

Keywords
Τυχαία Θέματα