Γιατί δεν δίνουν δάνεια οι τράπεζες

Σχεδόν καμία επίδραση στην πραγματική οικονομία δεν έχει η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στις τράπεζες -αυξήσεις κεφαλαίου, ομολογιακές εκδόσεις, σταθεροποίηση καταθέσεων- καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αυτή δεν μετασχηματίζεται σε νέα δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας

της Ελλάδος (ΤτΕ), τον περασμένο Ιούνιο, παρά τη θετική πορεία της οικονομίας και την εξαιρετικά θετική τουριστική χρονιά, το υπόλοιπο δανείων όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε κατά 324 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οι αποπληρωμές παλαιών δανείων είναι κατά πολύ υψηλότερες των νέων χορηγήσεων. Μάλιστα, η μείωση του υπολοίπου των δανείων τον προηγούμενο μήνα ήταν αισθητά μεγαλύτερη της μείωσης που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2013 (-212 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η αρνητική ροή δανείων διαμορφώθηκε στα 674 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάιο το υπόλοιπο δανείων μειώθηκε κατά 963 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα που προκύπτει εύλογο: Γιατί, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες άντλησαν τους τελευταίους μήνες κεφάλαια και ρευστότητα άνω των 10 δισ. ευρώ, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παραμένει καθηλωμένος στο -3,5%;

Στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι η «χαμηλή πτήση» των χορηγήσεων δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα αλλά στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αβεβαιότητα που προκαλεί το υπό εξέλιξη νέο stress test της ΕΚΤ. Σημειώνουν ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και υπάρχει αβεβαιότητα για το ποια θα είναι τα αποτελέσματα και για το πού θα διαμορφωθούν οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες, οι τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διακρατούν πόρους και να κινούνται όσο πιο συντηρητικά γίνεται.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, τον Ιούνιο του 2014, διαμορφώθηκε στο -3,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάιο και αντιστοιχεί σε αρνητική καθαρή ροή ύψους 324 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στα δάνεια προς επιχειρήσεις, καθώς το υπόλοιπο των επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε κατά 266 εκατ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των δανείων προς επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο -4,7%. Αντίθετα, θετική ήταν η χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων: τα δάνεια της κατηγορίας ενισχύθηκαν τον Ιούνιο κατά 71 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 1,5%, από 1,0% τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, αρνητική ήταν η εικόνα για τα νοικοκυριά, καθώς τα υπόλοιπα δανείων μειώθηκαν κατά 128 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ετήσια μείωση κατά 3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα