Γιατί αισιοδοξούν οι τράπεζες

Την βεβαιότητά τους ότι οι εγχώριες συστημικές τράπεζες θα ανταποκριθούν χωρίς δυσκολίες στη νέα άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, τα γνωστά stress test, υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη.

Πέραν της ουσιαστικής ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι

τράπεζες έχουν τέσσερις ακόμα βασικούς λόγους οι οποίοι δημιουργούν αισιοδοξία.

1. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει «κούρεμα», PSI και ομόλογα. Η επιβάρυνση των ελληνικών τραπεζών από το PSI ανήλθε στο ύψος των 37,7 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας ουσιαστικά στη στιγμή την κεφαλαιακή τους βάση. Πλέον οι τράπεζες δεν έχουν ελληνικά ομόλογα καθώς και τα λίγα ομόλογα που είχαν απομείνει μετά την ανταλλαγή στο πλαίσιο του PSI επαναγοράστηκαν από το ελληνικό Δημόσιο.

2. Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι ριζικά βελτιωμένο. Το προηγούμενο stress test έγινε όταν προβλεπόταν βαθιά ύφεση για την ελληνική οικονομία και μάλιστα η άσκηση ενσωμάτωνε το χειρότερο ενδεχόμενο, δηλαδή διπλάσια πτώση του ΑΕΠ από αυτό που προέβλεπε η τρόικα. Τώρα προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% για το 2014. Έτσι, το δυσμενές σενάριο αναμένεται να ενσωματώνει είτε μηδενική ανάπτυξη είτε μικρή πτώση του ΑΕΠ.

3. Το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον θα έχει άμεση θετική επίδραση στο τραπεζικό σύστημα. Καθώς αφενός η σταθεροποίηση της οικονομίας θα ανακόψει τον ρυθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (κάτι που ήδη σημειώνεται) ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την προ προβλέψεων κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για να απορροφήσουν τα προβλήματα.

4. Οφέλη από την ριζική αναδιάρθρωση του κλάδου. Πάνω από 10 τράπεζες «έσβησαν» από τον τραπεζικό χάρτη καθώς ενσωματώθηκαν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η συνένωση των δυνάμεων δημιουργεί πρόσθετο «λίπος», το οποίο μπορούν να «καταναλώσουν» οι τράπεζες μέχρι την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι συνενώσεις οδηγούν σε δραστικό περιορισμό του κόστους μέσω μείωσης του αριθμού καταστημάτων και δυστυχώς τη μείωση του απασχολούμενου προσωπικού. Επιπλέον, με τη δημιουργία τεσσάρων τραπεζών αναμένεται να περιοριστεί ο εξαντλητικός ανταγωνισμός για την προσέλκυση καταθέσεων και ο εξορθολογισμός των επιτοκίων θα ενισχύσει αποφασιστικά τα έσοδα των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ήδη ξεκίνησε το τεστ κοπώσεως και οι τράπεζες αποστέλλουν τα σχετικά στοιχεία στην BlackRock. H BlackRock θα επεξεργαστεί τα στοιχεία το φθινόπωρο και το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου θα δημοσιοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα της άσκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα