Γέφυρες Κουβέλη σε Μαξίμου-ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Έντονες είναι οι ζυμώσεις και οι διεργασίες στο παρασκήνιο, προκειμένου η κυβέρνηση Σαμαρά να παραμείνει… τρικομματική, παρά την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να μην υπερψηφίσει το Μνημόνιο 3 στην αυριανή ψηφοφορία.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήδη από προχθές,

ξεδιπλώνει στρατηγική αποκλιμάκωσης της ενδοκυβερνητικής έντασης, διαμηνύοντας και στο Μαξίμου και στην Ιπποκράτους ότι δεν έχει αναθεωρήσει την απόφασή του να στηρίζει και να συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση.

Καίτοι καθημερινοί συνομιλητές του προέδρου της ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζουν ότι αποτελεί αντίφαση να θέλει το κόμμα τους να παραμείνει στην κυβέρνηση, με τους βουλευτές του να δηλώνουν «παρών» στο πιο κρίσιμο νομοθέτημά της, διαψεύδουν κάθε σενάριο περί «δεύτερων σκέψεων Κουβέλη».

Εξάλλου, ήδη από την Κυριακή, όταν ο Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό ότι θέλει να παραμείνει στην κυβέρνηση. Μάλιστα, κατά πληροφορίες του matrix24.gr, ο κ. Κουβέλης φέρεται να ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει, προκειμένου να άρει το σχετικό «βέτο» του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτό διότι, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, διαρροές της Ιπποκράτους υποστήριζαν ότι «αν κάποιος δεν στηρίξει τα μέτρα, δεν μπορεί να θεωρείται ισότιμος κυβερνητικός εταίρος».

Στην Αγίου Κωνσταντίνου παρατήρησαν με ικανοποίηση ότι τα τελευταία 24ωρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ρίξει τους τόνους επί του θέματος, ενώ και το χθεσινό τηλεφώνημα μεταξύ Βενιζέλου-Κουβέλη έγινε σε καλό κλίμα, χωρίς «βέτο», όρους και προϋποθέσεις.

Δείγματα «ευθύνης»

Συν τοις άλλοις, ο Φώτης Κουβέλης, από προχθές κάνει ό,τι μπορεί για να «ισοφαρίσει» πολιτικά και επικοινωνιακά το «παρών» που θα δηλώσουν οι βουλευτές του στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η ΔΗΜΑΡ, μέσω της Κεντρικής της Επιτροπής, ήδη έλαβε απόφαση για υπερψήφιση του προϋπολογισμού (που επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης), ενώ χθες, ο Φώτης Κουβέλης παρενέβη με έντονο τρόπο, όταν έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης (προταθείς από τη ΔΗΜΑΡ) αρνείτο να συνυπογράψει το Μνημόνιο 3, ώστε να κατατεθεί το κείμενο στη Βουλή.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου θεωρούν –και, κυρίως, ελπίζουν- πως το ρήγμα που θα σημειωθεί στις σχέσεις τους με το Μαξίμου στην αυριανή ψηφοφορία, θα γεφυρωθεί αφενός με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, την ερχόμενη Κυριακή και αφετέρου με την αλλαγή του πολιτικού κλίματος που θα επιφέρει η εκταμίευση της δόσης και η ολοκλήρωση του «θρίλερ» που βιώνει επί τέσσερις μήνες η χώρα.
Την ίδια ώρα, στη ΔΗΜΑΡ ήδη «ωριμάζει» η σκέψη για ενεργότερη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση –ίσως και του ίδιου του Φώτη Κουβέλη, σε ρόλο αντιπροέδρου- όταν έρθει η ώρα του ανασχηματισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα