Γάλλος υπήκοος αφέθηκε ελεύθερος μετά από 17 χρόνια φυλάκισης

Οι αρχές του Καμερούν απελευθέρωσαν έναν Γάλλο υπήκοο μετά από 17 χρόνια φυλάκισης, ο οποίος είχε καταδικαστεί για διαφθορά και είχε αποτελέσει πηγή εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μισέλ Ατανγκάνα, 49 ετών, Γάλλος υπήκοος με καταγωγή από το Καμερούν και ο πρώην υπουργούς Υγείας της χώρας, Τίτους Ετζόα, κρίθηκαν το 1997 ένοχοι για την υπεξαίρεση περίπου 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων και καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια φυλάκισης. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα.

Πριν από τη φυλάκισή τους, ο Ετζόα, 69 ετών, πρώην σύμβουλος του προέδρου του Καμερούν Πολ Μπίγια, είχε

παραιτηθεί από τη θέση του και είχε ανακοινώσει ότι αμφισβητούσε τη νίκη του Μπίγια στις εκλογές του 1997. Ο Ατανγκάνα ήταν υπεύθυνος της προεδρικής του εκστρατείας.

Οι δύο άνδρες ήταν προγραμματισμένο να αποφυλακιστούν το 2012, ωστόσο νέες κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον τους με αποτέλεσμα να κριθούν ένοχοι και να καταδικαστούν τον Οκτώβριο του 2013 σε ποινή φυλάκισης 20 ετών. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις της Γαλλίας, της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανώσεων, που υποστήριξαν ότι η εκ νέου φυλάκισή τους ήταν άδικη και είχε πολιτικά κίνητρα.

«Ο Τιερί Μισέλ Ατανγκάνα αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ. Βρίσκεται στην πρεσβεία της Γαλλίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του, όπως γράφει το ΑΜΠΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είχε γράψει τον Ιανουάριο του περασμένου έτους στον Ατανγκάνα ότι δεν είχε σημασία το έγκλημα που διέπραξε και ότι η δεύτερη καταδίκη ήταν πολύ βαριά. Ο Ολάντ είχε δηλώσει ότι η γαλλική κυβέρνηση θα έκανε ότι ήταν δυνατό προκειμένου ο Ατανγκάνα να έχει δίκαιη μεταχείριση.

Η αποφυλάκιση του Ατανγκάνα και του Ετζόα τη Δευτέρα προέκυψε μετά την απόφαση του Μπίγια να υπογράψει την περασμένη εβδομάδα ένα ειδικό διάταγμα βάσει του οποίου έδινε χάρη σε μια κατηγορία κρατουμένων, ως μέρος των εορτασμών για την 50η επέτειο της επανένωσης του κεντροαφρικανικού κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα