Φοβάται η κυβέρνηση τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Στη συγκεκριμένη ρύθμισης έχουν συμφωνήσει ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα. Ωστόσο, χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησε διαρροές προκειμένου να δείξει το ενδιαφέρον της απέναντι στους πολίτες που οφείλουν στην εφορία. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι θα δώσουν μάχη για να μην προχωρήσει το μέτρο τη υφαρπαγής επί τους ουσίας των ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές. Σημειώνεται ότι η σχετική συμφωνία υπεγράφη ένα μόλις μήνα πριν μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας!

Η ρύθμιση θα προβλέπει

τη μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς η οποία θα διαμορφώνεται στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας ή ακόμη και χαμηλότερα.

Με αυτό τον τρόπο τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από το δημόσιο θα εκπλειστηριάζονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές με αποτέλεσμα το δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που του οφείλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις.

Το νέο σύστημα που θα προωθηθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουλίου προβλέπει:
- Τα προγράμματα πλειστηριασμών θα δημοσιοποιούνται με καταχωρήσεις σε μέσα ενημέρωσης καθώς και στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων
- Η τιμή πρώτης προσφοράς θα ανέρχεται στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου.
-Στην περίπτωση που και ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος η τιμή πρώτης προσφοράς θα μειώνεται περαιτέρω δηλαδή κάτων από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας.

Σύμφωνα με στοιχεία Δικαστηρίων το πρώτο εξάμηνο του 2013 διενεργήθηκαν μόλις 11.300 πλειστηριασμοί με την αξία τους να ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 2013 συνολικά οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν στα δημοτικά καταστήματα τη χώρας έφθασαν στα επίπεδα του 2012 δηλαδή περίπου στις 26.000. Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί ακινήτων παρουσιάζουν μείωση κατά 50 % σε σχέση αυτούς που είχαν διενεργηθεί το 2009.

Συγκεκριμένα το 2009 είχαν διενεργηθεί 52.000 πλειστηριασμοί με την αξία των ακινήτων να φθάνει τα 4,3 δισ. ευρώ. Το αμέσως επόμενος έτος δηλαδή το 2010 οι πλειστηριασμοί μειώθηκαν στους 48000 (αξία ακινήτων 3,8 δισ. ευρώ), το 2011 συρρικνώθηκαν περαιτέρω για να φθάσουν τους 44.100 και το 2012 πραγματοποιήθηκαν μόλις 26.000 πλειστηριασμοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα