ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Σκληραίνει η προεκλογική πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τις παρεμβάσεις διεθνών -και όχι μόνο-  παραγόντων, που προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ.


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, αρκετές παρεμβάσεις από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό έχουν ταράξει το προεκλογικό σκηνικό και έχουν αλλάξει την πολιτική ατζέντα ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Η Κομισιόν προειδοποίησε χθες ότι η συνολική διεθνής χρηματοδότηση της χώρας θα συνεχιστεί μόνο εάν συνεχιστούν οι

διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα ως υποχρεώσεις στο Μνημόνιο 2, ενώ στην ίδια γραμμή –αυτονοήτως- κινήθηκε και ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, που προειδοποίησε ότι η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί μόνο εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας.

Σαν να μην έφταναν αυτά, έντονη αναταραχή προκλήθηκε από το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, που ήθελε τον τέως πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο να έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, να απευθύνει σκληρή προειδοποίηση στους ψηφοφόρους ότι χωρίς την τήρηση του Μνημονίου, η χώρα γυρίζει στο ευρώ. Βεβαίως, αμφότεροι οι πρωταγωνιστές διέψευσαν το δημοσίευμα, ωστόσο αργά χθες το βράδυ, ο Λουκάς Παπαδήμος φερόταν να δηλώνει σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα De Tijd ότι «η νέα κυβερνητική ομάδα θα έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών». «Όποιος συνασπισμός κι αν σχηματιστεί, πρέπει να συνεχίσει την πολιτική περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορούν να γίνουν πολλές αναπροσαρμογές στην δανειακή συμφωνία και το περιθώριο ελιγμών της νέας κυβερνητικής ομάδας είναι περιορισμένο», επισημαίνει ο Λουκάς Παπαδήμος.

Παράλληλα, την απειλή της δραχμής επέσεισε ήδη από χθες και μια έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, που περιέγραφε ένα ζοφερό μέλλον της χώρας εκτός ευρώ.

Αντιδράσεις και ικανοποίηση

Είναι προφανές ότι όλες οι παραπάνω αντιδράσεις αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικό τρόπο από τα κόμματα, καθώς άλλα «διευκολύνονται» σε σχέση με το πώς πολιτεύονται στην προεκλογική περίοδο, ενώ άλλα «στριμώχνονται» από την απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ. Στη ΝΔ τήρησαν σιγήν ιχθύος, αφού οι παρεμβάσεις της Κομισιόν, του Όλι Ρεν, του Λουκά Παπαδήμου, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας στρώνουν το κατάλληλο επικοινωνιακό και πολιτικό έδαφος για το βασικό προεκλογικό δίλημμα που θέτει η Συγγρού, δηλαδή το «ευρώ ή δραχμή». Χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις έγιναν δεκτές οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις και από το ΠΑΣΟΚ, ενώ κύκλοι της Ιπποκράτους κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται».

Σπέκουλα και αντιδράσεις

Στον αντίποδα, στην Κουμουνδούρου ήχησε κόκκινος συναγερμός για κάθε μία από τις προαναφερθείσες ενέργειες, καθώς τέτοιες δημόσιες δηλώσεις ακυρώνουν στα μάτια πολλών πολιτών την προεκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για καταγγελία του Μνημονίου και ακύρωση των μέτρων του, ενώ αμφισβητούν ευθέως και το κατά πόσον μια κυβέρνηση που θέλει να ακολουθήσει «αντιμνημονιακή» πολιτική μπορ

Keywords
Τυχαία Θέματα