Φορτώνουν στο Θεοχάρη πάσα νόσο και πάσα …αποτυχία

08:33 6/6/2014 - Πηγή: Matrix24

Μετά από σύσκεψη πέντε ωρών και προσπαθειών του πρωθυπουργικού συμβούλου να πείσει τον κ. Θεοχάρη να παραιτηθεί, άρχισε διαρροές για να αποδείξει τη ορθή απόφαση της κυβέρνησης, επιχειρώντας ταυτόχρονα να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Απόφαση η οποία καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον επίτροπο Όλι Ρεν να κάνει λόγο για το σημαντικό έργο που έχει πετύχει ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων αναλαμβάνοντας καμένη γη.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελε έναν αυτόνομο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και πολλές φορές προσπάθησε, ματαίως να πείσει

την τρόικα για να αναστείλει τον σχετικό νόμο. Μάλιστα χρειάστηκαν τρία νομοσχέδια και πολλές αποφάσεις για να δοθούν οι αρμοδιότητες στην γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων. Το γυαλί ράγισε οριστικά λίγες ημέρες πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Εκείνες τις ημέρες ο κ. Θεοχάρης με την έκδοση μίας εγκυκλίου για την φορολόγηση της υπεραξίας ομολόγων ξένων επενδυτών που σκόρπισε πανικό στις αγορές προκάλεσε έντονη δυσφορία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Επί της ουσίας από τότε είχε ληφθεί η απόφαση για την απομάκρυνση του από την Γενική Γραμματεία.

Μία από τις πρώτες κόντρες αφορούσε το «σπάσιμο» του ΣΔΟΕ και το πέρασμα των προληπτικών ελέγχων στην δικαιοδοσία του κ. Θεοχάρη. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ φρόντισε να μεταταχθούν στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι υπάλληλοι του με την μικρότερη πείρα στην διενέργεια ελέγχων.

Τα ανοιχτά μέτωπα ήταν πολλά, h αρχή έγινε με την δημοσιοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΓΓΔΕ για τα επόμενα χρόνια στο οποίο μεταξύ των άλλων γίνονταν αναφορά για “αυτοματοποιημένες κατασχέσεις” από το 2015 . Μία ακόμη αλήθεια είναι ότι ο κ. Θεοχάρης δεν σκεφτόταν πολιτικά. Δεν σκεφτόταν την περίοδο των εκλογών.

Δεν είναι τυχαίο πως λίγες ημέρες αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας άφηνε σαφείς αιχμές υπογραμμίζοντας ότι έχει δώσει όλα τα όπλα στον κ. Θεοχάρη, να χτυπήσει την μεγάλη φοροδιαφυγή και όχι τα μικρά ψάρια. Ωστόσο, το ΣΔΟΕ φρόντισε να μεταταχθούν στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι υπάλληλοι του με την μικρότερη πείρα στην διενέργεια ελέγχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα