Βγήκαν τα μαχαίρια: Στα «χαρακώματα» Μαξίμου – τρόικα

08:33 6/6/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Οι δανειστές έβγαλαν τα «μαχαίρια», καθώς η Κομισιόν με αφορμή την υπόθεση Θεοχάρη χτύπησε «καμπανάκι» στην Ελλάδα, ενώ πληροφορίες ήθελαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητά επέκταση της έκτακτης εισφοράς

αλληλεγγύης για ακόμη 2 χρόνια, όταν το Μαξίμου έχει μοιράσει υποσχέσεις για κατάργησή του!

Η προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού για σταδιακή μείωση φόρων, αλλά και «χαλάρωση» της λιτότητας δεν άρεσε στους πιστωτές, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από τις «βόμβες» Σόιμπλε που ούτε λίγο ούτε πολύ διεμήνυσε «ή μεταρρυθμίσεις ή έξοδος από την ευρωζώνη».

Ακολούθησε ο γερμανικός Τύπος, αλλά και οι διαρροές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ανάγκη νέου δανείου και απαρέγκλιτη τήρηση του Προγράμματος.

Την σκυτάλη πήρε η Κομισιόν που με αφορμή την «παραίτηση» Θεοχάρη, ανακοίνωσε πως «η διοίκηση εσόδων διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η εξέλιξη αυτή είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας». Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών ήρθε αργά το βράδυ, σε τόνο που μέχρι πρότινος δεν το συνήθιζε: «Κακώς εκδήλωσε ανησυχία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ό,τι επιτεύχθηκε στην Ελλάδα, επιτεύχθηκε με το αίσθημα ευθύνης της κυβέρνησης, των βουλευτών που τη στηρίζουν και κυρίως με τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Είναι ίσως η πρώτη φορά τα χρόνια του μνημονίου που η Αθήνα αντιδρά και εγκαλεί για τις τοποθετήσεις του μέλος της τριμερούς: Το «παιχνίδι» δείχνει να «χοντραίνει» και ενώ η Κυβέρνηση κινείται σε αστερισμό ανασχηματισμού, αλλά από την πλευρά του και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει απαιτήσεις.

Ρητή αναφορά ότι «υπό τις τρέχουσες προβλέψεις θα είναι αναγκαίο να επεκταθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης», η οποία όμως συνοδεύεται από την επισήμανση ότι το θέμα θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015, περιλαμβάνεται στο αδημοσίευτο κείμενο της αναθεώρησης του μνημονίου. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ότι σε περίπτωση υπέρβασης των φετινών στόχων θα εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του υψηλού συντελεστή φορολογίας.

Το μνημόνιο αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα ως παράρτημα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη χώρα μας. Ωστόσο, τόσο η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ όσο και η τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου για την Ελλάδα, Πόλ Τόμσεν, μετατέθηκαν για την επόμενη εβδομάδα, πυροδοτώντας σειρά σεναρίων.

Η μετάθεση γνωστοποιήθηκε το μεσημέρι με μια ολιγόλογη ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού στην οποία δεν εξηγούνται οι λόγοι, παρά μόνο σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει νεότερη ειδοποίηση τις προσεχείς ημέρες. Νωρίτερα, τόσο κύκλοι του Ταμείου όσο και πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι η έκθεση θα δινόταν στη δημοσιότητα το βράδυ ή το αργότερο σήμερα και απέδιδαν την καθυστέρηση σε «διαδικαστικά ζητήματα». Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανέφερε ότι «είναι εσωτερικό το θέμα και σχετίζεται με την επεξεργασία των στοιχείων», υποστηρίζοντας πως «δεν είναι κάτι ασυνήθιστο».

Όπως ήταν επόμενο, η αναβολή προκάλεσε αίσθηση και δεν έλειψαν οι εκτιμήσεις που συνέδεσαν την εξέλιξη αυτή με τον επικείμενο ανασχηματισμό, αλλά και το ταξίδι-αστραπή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Τη συνάντηση επιβεβαίωσε ο Τζέρι Ράις, ο οποίος αρνήθηκε ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της και σημείωσε απλώς ότι «αφορούσε στην περαιτέρω εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Ακολούθησε επιβεβαίωση και από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Ράις εκτίμησε επίσης ότι η ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής δεν θα έχει επιπτώσεις στην ψήφιση μέτρων που εκκρεμούν. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ θα ψηφιστούν από τα θερινά τμήματα της Βουλής. Ερωτηθείς για την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και τον ανασχηματισμό, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην αποστολή του Ταμείου που θα βρεθεί στην Αθήνα τον Ιούλιο να μη μετέχει ο Πολ Τόμσεν.

Βάσει της τελευταίας αναθεώρησης του μνημονίου, ο προσεχής Οκτώβριος καθίσταται μήνας-ορόσημο για σειρά μέτρων σε πολλά διαφορετικά μέτωπα: από την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης στο καθεστώς ΦΠΑ, η οποία αναμένεται να σημάνει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα, έως την καθιέρωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με ισχύ από 1ης-1-2015 και από τη θέσπιση νομοθεσίας «για την ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.» έως την επανεξέταση της αποδοτικότητας των πρόσφατων μέτρων για το γάλα, τα φάρμακα, το ψωμί και την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Επιπλέον, νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται να αξιολογηθεί η απόδοση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με στόχο να εξαλειφθούν εξαιρέσεις, αν χρειαστεί, από το 2015. Τον ίδιο μήνα θα μελετηθούν και τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, προκειμένου να κριθεί αν θα οριστεί επισήμως στόχος απολύσεων για το προσεχές έτος.

Keywords
τροικα, μαξιμου, μαχαιρια, διεθνές νομισματικό ταμείο, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, ελλαδα, σόιμπλε, μνημονιο, αθηνα, ΔΝΤ, στουρναρας, βουλη, ΦΠΑ, μισθολογιο, ισχύ, ενφια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , απολυσεις στο δημοσιο, ενιαιο μισθολογιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, αποτελεσματα, υιοθετηση, το θεμα, εξοδος, θεμα, οροσημο, πλαισιο, προγραμμα, ψωμι, εξαιρεσεις, αφορμη, βραδυ, γαλα, δυνατοτητα, δημοσιο, διεθνές νομισματικό ταμείο, διοικηση, δειχνει, δοθει, δωσει, ευρω, εκθεση, εβδομαδα, εξελιξη, ετος, ευθυγραμμιση, ζητα, ιδιο, ειδοποιηση, υποθεση, κυβερνηση, κειμενο, λειτουργια, λεπτομερειες, μειωση, οκτωβριος, παρισι, ρολο, σειρα, σόιμπλε, τυπος, τριτη, ισχύ, φαρμακα, φθινοπωρο, φορα, εφαρμογη, χωρα, πηγες, πληροφοριες, ταξιδι, θεματα
Τυχαία Θέματα