Φορο - κούρεμα... από Σεπτέμβρη

«Ραντεβού» τον Σεπτέμβρη για τις φοροελαφρύνσεις, αλλά και για το σύνολο των «καυτών θεμάτων» που βρίσκονται στην ατζέντα, έδωσε η Αθήνα με την τρόικα: Οι δανειστές σε συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ουσιαστικά ολοκλήρωσαν την θερινή τους επίσκεψη στην χώρα μας και αναχωρούν για τις πατρίδες τους.

Στην τελευταία συνάντηση αυτού του κύκλου, ανάμεσα στις δύο πλευρές, επί τάπητος τέθηκαν πρωτίστως η εκτέλεση του

προϋπολογισμού, αλλά και τα 6 προαπαιτούμενα που πρέπει να έχει έτοιμα η Αθήνα μέχρι το τέλος του μήνα. Σε κάθε περίπτωση "η Ελλάδα έχει να κάνει πολύ και σκληρή δουλειά ακόμη και μέσα στον Αύγουστο", όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα βεβαίως που μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου θα πφρέπει να βρει "φόρμουλα" για να κλείσει η "τρύπα" στον προϋπολογισμό από τις αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και να ελέγξει τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η ίδια πηγή έλεγε πάντως πως «όλα βαίνουν καλώς με τον προϋπολογισμό, παρά τις τριβές», συμπλήρωνε πως σε αυτό τον έλεγχο "είδαμε όλη την γκάμα των θεμάτων" και για την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να «κουρέψει» φόρους τόνιζε πως «έχουμε καιρό να τα δούμε ξανά».

Η Κυβέρνηση πάλι με «όπλο» της, το πρωτογενές πλεόνασμα η Αθήνα εμμένει στην θέση της για «κούρεμα» φόρων: Στον νέο κύκλο επαφών με την τρόικα το φθινόπωρο θα τεθεί η κατάργηση ή μείωση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα, η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και η διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση.

Στο τραπέζι και η διεύρυνση των δόσεων για την εξόφληση χρεών προς τις εφορίες σε 48 έως 100 και προς ασφαλιστικά ταμεία σε 72.

Οι δανειστές εξέφρασαν μεν την δυσφορία τους για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις, όμως το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα να ζητά ισοδύναμα μέτρα.

Επιπλέον, ήδη σε αυτή τους την σύντομη επίσκεψη για την μίνι- καλοκαιρινή αξιολόγηση της οικονομίας, φρόντισαν να ανοίξουν «καυτά μέτωπα»: Ζήτησαν να κλείσει με ισοδύναμα μέτρα η τρύπα που άνοιξε στα Ταμεία από τους ένστολους, με την ελληνική πλευρά ουσιαστικά να παραπέμπει σε οριστικές λύσεις στον Σεπτέμβριο, προκειμένου να εξεταστεί το σύνολο των δικαστικών αποφάσεων που αφορά και σε άλλα Ειδικά Μισθολόγια, όπως οι Πανεπιστημιακοί και οι Γιατροί.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αποκλείουν την λήψη δραστικών μέτρων όπως το να «κοπούν» συντάξεις, να καταργηθούν πρόωρες και να αυξηθούν όρια ηλικίας, εάν με αυτόν τον τρόπο διασφαλιστεί πως δεν θα αυξηθούν οι επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αναδεικνύουν το θέμα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου και θέλουν απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Από την «κουβέντα» δεν θα μπορούσε να λείψει και το θέμα των «κόκκινων δανείων», ένα κρίσιμο ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με τα τεστ αντοχής των Τραπεζών το φθινόπωρο. Από τον όγκο των δανείων σε καθυστέρηση θα κριθεί το αν θα χρειαστούν επιπλέον και πόσα χρήματα οι Τράπεζες από τους δανειστές. Η Αθήνα θα έχει έτοιμη την τελική της πρόταση για τα κόκκινα δάνεια έως τις 15 Αυγούστου.

Για το Δημόσιο, ο στόχος των ακόμη 6.500 απολύσεων μέσα στο 2014 θα τηρηθεί, διεμήνυαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αμέσως μετά το «ραντεβού» με την τρόικα, όμως τόνιζαν πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις (τουλάχιστον 5.000) για το 2015 συνδεδεμένες με ποσοτικό στόχο και με διαθεσιμότητα.

Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν άλλες απολύσεις στο Δημόσιο, οι οποίες πλέον θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και κατάργηση θέσεων και οργανικών μονάδων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το ζήτημα ενός νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει τη χορήγηση πριμ παραγωγικότητας στους δημόσιους υπαλλήλους που διακρίνονται για την αποδοτικότητά τους.

Θα πρέπει πρώτα όμως να ολοκληρωθεί η μελέτη που γίνεται και που δείχνει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις (π.χ. μεταξύ ομοειδών υπαλλήλων και ότι απόφοιτοι δημοτικού πληρώνονται καλύτερα από καθηγητές πανεπιστημίου).

Στο μέτωπο της διαδημοτικής κινητικότητας το υπουργείο Εσωτερικών διεμήνυσε στους δανειστές ότι θα βρεθούν οι 2.000 υπάλληλοι που απαιτούνται.

Φυσικά οι δανειστές δεν παρέλειψαν να ασκήσουν πιέσεις και για ταχύτερες διαδικασίες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα