ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

 Εν μέσω μιας θυελλώδους πολιτικής συγκυρίας, κι ενώ οι χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές καλούνται να ψηφίσουν για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα νέα συμβούλια διοίκησης.

Εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις, η σημερινή φοιτητιώσα νεολαία καλείται να ψηφίσει, την στιγμή που τα ιδρύματα βρίσκονται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση, με τα πανεπιστήμια να έχουν υποστεί «κούρεμα» στα αποθεματικά και τη χρηματοδότησή

τους να γίνεται με δωδεκατημόρια. Εν τω μεταξύ, οι πρυτάνεις προειδοποιούν ότι τον Αύγουστο τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ακέφαλα, καθώς λήγει η θητεία των νυν διοικήσεων και δεν έχουν γίνει οι εκλογές για τα μέλη των νέων συμβουλίων διοίκησης.

Ζητούμενο παραμένει και φέτος η συμμετοχή, ή μάλλον καλύτερα η αποχή, που αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ. Παραδοσιακά, η πλειοψηφία φοιτητών και σπουδαστών δεν πάει να ψηφίσει. Η σημερινή νεολαία, που μετά και τις μειώσεις μισθών για τους νέους στον ιδιωτικό τομέα καλείται να έρθει αντιμέτωπη με τη μαύρη αγορά εργασίας, αναμένεται να γυρίσει μαζικά την πλάτη στον ξύλινο λόγο των φοιτητικών παρατάξεων, που θυμίζουν μικρογραφία του κοινοβουλίου.

Το κλίμα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, είναι υποτονικό, ενώ φέτος δεν γίνονται ομιλίες πολιτικών αρχηγών και στελεχών, όπως συνηθιζόταν παλαιότερα στα αμφιθέατρα.

Ανακατατάξεις επικρατούν και στο εσωτερικό των φοιτητικών παρατάξεων. Η άλλοτε κραταιά ΠΑΣΠ, θα ακολουθήσει απ’ ότι φαίνεται την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Σε ορισμένες πόλεις, μέλη της παράταξης αποφάσισαν να διαφοροποιηθούν από τις επίσημες θέσεις του κόμματος σχετικά με το μνημόνιο και τη γενικότερη πολιτική του, ιδρύοντας την παράταξη «Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα». Ήδη διασπάσει έχουν σημειωθεί σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Όσον αφορά στη σειρά κατάταξης στην εκλογική «κούρσα», αυτή είναι πιθανό να ακολουθήσει τη φορά της ψήφου στις βουλευτικές εκλογές. Βάσει αυτού αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα η δύναμη της ΔΑΠ (φοιτητική παράταξη της ΝΔ), ενώ αισιοδοξία επικρατεί και στους κόλπους των παρατάξεων των Αριστερών Κινήσεων, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο και φέτος, ακολουθώντας την «παράδοση», οι φοιτητικές παρατάξεις θα δώσουν η καθεμιά τα δικά τους αποτελέσματα για τις εκλογές, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα