Εξετάζουν κατάργηση των κερμάτων 1 και 2 σεντς

Σύμφωνα με την Κομισιόν το κόστος παραγωγής των νομισμάτων των 1 και 2 λεπτών, είναι κοστοβόρο. Κοστίζει 1,4 δισ. ευρώ από το 2002.

Από τον Ιανουάριο του 2002 τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης έχουν εκδόσει περισσότερα από 45,8 δισ. κέρματα των 1 και των 2 λεπτών.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, η κομισιόν εξετάζει τα υπέρ και τα κατά και θα καταλήξει σε μια νομοθετική πρόταση.

Τα τέσσερα πιθανά σενάρια είναι τα εξής:

1. Τα κέρματα του 1 και των 2 σεντς θα συνεχίσουν να εκδίδονται υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, χωρίς να αλλάξει το νομικό ή το υλικό πλαίσιο.

Παραμένουν ως έχουν.

2. Τα κέρματα θα συνεχίσουν να εκδίδονται, αλλά το κόστος έκδοσης θα είναι μειωμένο, μέσω της αλλαγής της σύνθεσης του υλικού των κερμάτων ή με τη βελτίωση της κατασκευής τους ή και τα δύο. ύ την ονομαστική αξία των κερμάτων.

3. Αποσύρονται άμεσα. Η έκδοση των υποδιαιρέσεων αυτών παύει και θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία μέσα σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Θα ισχύσουν δεσμευτικοί κανόνες στρογγυλοποίησης και τα κέρματα θα παύσουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα στο τέλος της διαδικασίας απόσυρσης.

4. Σταδιακή απόσυρση. Τα νομίσματα θα συνεχίσουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα. Θα παύσει όμως η έκδοσή τους. Τα κέρματα θα δίνονται όμως, μόνο για στρογγυλοποιημένες πληρωμές. Σταδιακά θα εξαφανιστούν, αφού δεν θα εκδίδονται νέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα