Δεν πείθει το ΔΝΤ το σχέδιο για την Κύπρο

Σύμφωνα με το έγγραφο, αρκετοί εκτελεστικοί διευθυντές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αφήνουν σοβαρές αιχμές για τους χειρισμούς της ομάδας που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις, με επικεφαλής τη Ντέλια Βελκουλέσκου και διερωτώνται γιατί το ταμείο συναίνεσε στο «κούρεμα» ασφαλισμένων καταθέσεων στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου.

«Το πρώτο πακέτο ήταν απαράδεκτο αφού επέβαλλε ζημιές σε μικρούς ασφαλισμένους καταθέτες και επειδή δεν διαφοροποιούσε μεταξύ φερέγγυων και μη φερέγγυων τραπεζών», αναφέρουν oi

Πάολο Νογκέιρα Μπατίστα και Χέκτορ Τόρες. «Δεν θα έπρεπε ποτέ να υιοθετηθεί από

τη διεύθυνση, ιδίως χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Συμβούλιο», τονίζουν.

Παράλληλα, στο έγγραφο αποτυπώνεται η κοινή διαπίστωση των διευθυντών του ΔΝΤ ότι οι προβλέψεις ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 12,5% σε δύο χρόνια και θα αρχίσει να αναπτύσσεται εκ νέου το 2015, είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Η λέξη «αισιόδοξες» συναντάται αρκετές φορές στο κείμενο.

Η διοίκηση του ΔΝΤ αμφισβητεί και τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, εκτιμώντας ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι τόσο απρόβλεπτο, που καθιστά τους όποιους υπολογισμούς απλές εικασίες.

Όσον αφορά στο κούρεμα καταθέσεων, οι εκτελεστικοί διευθυντές σημειώνουν: «κάποιες τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα, που θεωρήθηκαν φερέγγυα, θα χρειαστούν κρατική στήριξη για να επιβιώσουν. Οι ανασφάλιστοι καταθέτες σε αυτές τις “φερέγγυες αλλά υπο-κεφαλαιοποιημένες” τράπεζες θα εξαιρεθούν από τη μετατροπή των καταθέσεων τους σε μετοχές (αλλά θα ωφεληθούν από κρατική στήριξη)». Διερωτώνται γιατί κάποιοι καταθέτες έτυχαν διαφορετικού χειρισμού από άλλους.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα