ALPHA BANK: ΑΠΩΛΕΙΕΣ 107,8 ΕΚΑΤ. ΣΤΟ Α ΤΡΙΜΗΝΟ

Ζημίες ύψους 107,8 εκατ. ευρώ παρουσίασε για το πρώτο τρίμηνο η Alpha Bank αποτέλεσμα της περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. 

Από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ξεχωρίζουν:
- Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 9,6% και Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) στο 7,2%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») ύψους Ευρώ 1,9 δισ.
- Μετά το τέλος του α΄ τριμήνου,

η επιτυχής ολοκλήρωση της επαναγοράς υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως, στις αρχές Μαΐου, προσέθεσε Ευρώ 333 εκατ. στα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαιά μας και ενίσχυσε τον αντίστοιχο Δείκτη κατά 75 πόντους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη διάθεση των κεφαλαίων από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ενισχύονται σε 7,9% και 8,9% αντιστοίχως.
- Μείωση του Ενεργητικού κατά 10%, σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 57,6 δισ., ως αποτέλεσμα κυρίως του PSI+, καθώς και της μειώσεως του δανειακού μας χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 1,9 δισ. Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του α΄ τριμήνου του 2008.
- Αύξηση της χρηματοδοτήσεώς από το ευρώςστημα κατά Ευρώ 0,5 δισ. το α΄ τρίμηνο, σε Ευρώ 22,4 δισ., μετά από μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά Ευρώ 1,6 δισ. Το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω κεφαλαίων ανέρχεται σε Ευρώ 6,5 δισ., ενώ αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά Ευρώ 1,9 δισ. με την εκταμίευση των Ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
- Δείκτης καθυστερήσεων στο 14,9%, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε Ευρώ 3,1 δισ., αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 43%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 122%.

Ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, Πρόεδρος της τράπεζας, δήλωσε: «Μετά τις απομειώσεις λόγω της συμμετοχής μας στο PSI+, έγινε το πρώτο γενναίο βήμα για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η επόμενη καθοριστική ενέργεια σε αυτήν τη διαδικασία είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ανακεφαλαιοποιήσεως, το οποίο θα διευκολύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα συντελέσει στη διατήρηση ενός αποτελεσματικού καταμερισμού πόρων εντός της ελληνικής Οικονομίας.

Η Alpha Bank παραμένει προσηλωμένη στο όραμά της να ηγηθούν οι ελληνικές τράπεζες της προσπάθειας για την οικονομική σταθεροποίηση και ανάκαμψη εντός του ενοποιημένου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, το οποίο παρέχει σαφώς τα μέγιστα οφέλη για το μέλλον της χώρας μας.»

Keywords
Τυχαία Θέματα