Ευρω-ράπισμα για το ξεσπίτωμα των Ισπανών

Ο αριθμός των Ισπανών που είτε κινδυνεύουν είτε ήδη έχασαν το σπίτι τους επειδή δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους υπολογίζεται σε 350.000. Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, όσοι χάνουν το σπίτι τους εξακολουθούν να χρωστούν στις τράπεζες τα χρήματα του δανείου! Επιπλέον, η νομοθεσία δεν επιτρέπει στους δικαστές να αναστέλλουν τις εξώσεις στην διάρκεια ερευνών για το εάν και κατά πόσον οι υποθήκες ή τα δάνεια για την αγορά κατοικίας ή άλλων ακινήτων περιέχουν καταχρηστικούς όρους.

Τουλάχιστον 15

άνθρωποι αυτοκτόνησαν τα τελευταία τρία χρόνια, εξαιτίας εξώσεων λόγω δανείων, υποθηκών ή απλήρωτων ενοικίων.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι ο νομικός καθορισμός διαδικασιών έξωσης χρεωμένων πολιτών που κηρύττουν χρεοκοπία παραβιάζει μια ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των καταναλωτών.

Η απόφαση βασίστηκε σε μία αγωγή που είχε γίνει το 2011 και την οποία χειρίζεται ένα δικαστήριο στη Βαρκελόνη. Ο προσφεύγων, ο Μοχάμεντ Αζίζ, είχε μηνύσει την τράπεζα CatalunyaCaixa διότι του είχε κάνει έξωση επειδή δεν πλήρωνε το στεγαστικό του δάνειο. Το δικαστήριο της Βαρκελώνης απηύθυνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ το ερώτημα εάν και κατά πόσον είναι συμβατή η ισπανική νομοθεσία με το κοινοτικό δίκαιο.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν δεσμεύει την Ισπανία να αλλάξει την νομοθεσία της, αλλά οι Ισπανοί δικαστές οφείλουν στο εξής να τη λαμβάνουν υπόψη ως δεδικασμένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα